Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Δέσμευση Καστανίδη για θετική κατάληξη στο θέμα του εφετείου!


Το «πράσινο φως» για την ίδρυση του Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Ο κύριος Χάρης Καστανίδης, με δηλώσεις του στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Νίκου Ψιλάκη και στο «Ράδιο Κρήτη», ουσιαστικά προανήγγειλε την ταυτόχρονη ίδρυση των τεσσάρων Εφετείων για τα οποία έχει γνωμοδοτήσει θετικά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ενώ περιγράφοντας τη σχετική διαδικασία έκανε λόγο για υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη πλέον από το ΣτΕ εξαρτάται η σ' εύλογο χρόνο ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης μ' έδρα το Ηράκλειο.
Το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ -ύστερα από ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη- καλείται ν' απαντήσει αν τα στοιχεία με τα οποία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε θετικά το 2008 για την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, διατηρούν και σήμερα την επικαιρότητά τους.
Αν τα στοιχεία δεν διαφοροποιούνται από τη σημερινή κατάσταση, τότε θα ιδρυθεί το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Σε αντίθεση περίπτωση θα επανυποβληθεί το σχετικό ερώτημα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικούς κύκλους, μια ακόμη σημαντική εκκρεμότητα που απομένει να διευθετηθεί είναι να καθοριστούν και τα… αντισταθμιστικά οφέλη που θα έχουν τα Χανιά, με δεδομένο πλέον ότι το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης είναι ένα βήμα πριν την ίδρυσή του.
Αποκέντρωση
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι και η Δυτική Κρήτη θα πρέπει να έχει παραρτήματα Υπηρεσιών που σήμερα υπάρχουν μόνο στο Ηράκλειο, για αυτό και μέσα στον κυβερνητικό σχεδιασμό που αποσκοπεί στην αποκέντρωση των Υπηρεσιών είναι να δημιουργηθούν εκεί τα αντίστοιχα γραφεία, τα οποία σήμερα λειτουργούν μόνο στο Ηράκλειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έδειξε άριστος γνώστης του θέματος και όλων των πτυχών του, καθώς προέδρευσε και σε τρεις συσκέψεις εξαντλητικού διαλόγου, όπου δεν βρέθηκε ο κοινός τόπος μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης. Ο ίδιος ανέφερε: «Δεν βρέθηκε κοινός τόπος για όλους τους Κρητικούς και την ευθύνη έχουν οι παράγοντες του νησιού, που κινήθηκαν στη λογική: ο καθένας στη θέση του, ο καθένας στο μετερίζι του».
Τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος επισήμανε ότι ο κ. Καστανίδης κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα επεσήμανε ότι: «Αυτή τη φορά δεν θα επιτύχουν το στόχο τους αυτοί που επιθυμούν -χωρίς επιχειρήματα- τη μη ίδρυση του Εφετείου Ηρακλείου».
Πηγή: Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails