Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Γάλλοι στρατιώτες χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα!


Η Γαλλία εξέθεσε σκόπιμα τους στρατιώτες της σε πυρηνικές εκρήξεις στην Αλγερία κατά τη δεκαετία του 1960, για να μελετήσει τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο. Αυτό γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Parisien, επικαλούμενη εμπιστευτικά έγγραφα.
Η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε πέρυσι να αποζημιώσει τα θύματα των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στην Αλγερία κατά το διάστημα 1960-1966, αναγνωρίζοντας ότι συνδέονται ασθένειες βετεράνων, όπως ο καρκίνος, με τις πυρηνικές δοκιμές.
Αν και η γαλλική κυβέρνηση έχει τονίσει ότι οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με ασφάλεια-όσο ήταν αυτό δυνατό- η εφημερίδα, επικαλείται επίσημο έγγραφο του υπουργείου Άμυνας εκείνης της περιόδου και επισημαίνει ότι ο στρατός σκόπιμα έστειλε τους στρατιώτες σε επικίνδυνες αποστολές στις 25 Απριλίου του 1961.
Ένας από τους στόχους ήταν «να μελετηθούν οι επιπτώσεις, σωματικές και ψυχολογικές των ατομικών όπλων στον άνθρωπο με σκοπό να αποκτηθούν τα αναγκαία στοιχεία για τη φυσική προετοιμασία και την ψυχική εκπαίδευση του σύγχρονου μαχητή», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη το έγγραφο.
Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ερβέ Μορίν, δήλωσε πως δεν έχει γνώση του εγγράφου. «Οι δόσεις της ραδιενεργού ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων ήταν περιορισμένες», τόνισε.
Βετεράνοι που πήραν μέρος στα «πειράματα» στη Αλγερία και στις ακόλουθες δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία, είπαν πως είχαν εντολές να πέσουν κάτω και να καλύψουν τα μάτια τους, κατά τη διάρκεια των εκρήξεων κι ενώ φορούσαν μόνο μπλούζες και κοντά παντελόνια.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, περίπου 300 στρατιώτες συμμετείχαν στην άσκηση του 1961. Κατά τη διάρκειά της, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «περίπολος στρατιωτικών οχημάτων παντός εδάφους διατάχθηκε να πραγματοποιήσει επιδρομή στο σημείο μηδέν για να μελετηθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί επίθεση σε μολυσμένη περιοχή».
Η Γαλλία πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία κατά το διάστημα 1966-1996.
Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails