Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

iTunes: Ξεπέρασαν τα 10 δισ. τα «κατεβάσματα» τραγουδιών


Επτά περίπου χρόνια μετά την εμφάνιση του και ενώ ο ιδρυτής της Στιβ Τζομπς γιόρταζε τα 55ά γενέθλιά του, το διάσημο πλέον ηλεκτρονικό κατάστημα iTunes της Apple «γιόρτασε» ένα ιστορικό ορόσημο: ένας από τους πολυπληθείς χρήστες του «κατέβασε» το τραγούδι με αύξοντα αριθμό 10 δισεκατομμύρια!
Η εταιρία θα δώσει μια κάρτα δώρων αξίας 10.000 δολαρίων στον τυχερό χρήστη-πελάτη, το όνομα του οποίου δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί, ούτε το τραγούδι-ορόσημο που «κατέβασε».
Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Apple έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με τα πιο δημοφιλή downloads τραγουδιών στο iTunes από την ίδρυσή του.
Στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, βρίσκεται το “I gotta feeling” των Black Eyed Peas και ακολουθούν το “Poker Face” της Lady Gaga και το “Boom Boom Pow” επίσης των Black Eyed Peas.
Η λειτουργία από το 2003 του iTunes αποδείχτηκε όχι μόνο «χρυσωρυχείο» για την ίδια την Apple, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει εισπράξει τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια, αλλά και «από μηχανής θεός» για την μουσική βιομηχανία, που έβλεπε την «πειρατεία» να ανθεί στο διαδίκτυο και τις πωλήσεις των άλμπουμ να πέφτουν συνεχώς.
Πουλώντας αρχικά 0,99 δολάρια κάθε ψηφιακό τραγούδι, το iTunes επεκτάθηκε στην πορεία και σήμερα πια προσφέρει κινηματογραφικές ταινίες, επεισόδια τηλεοπτικών σίριαλ, podcasts και άλλο ψηφιακό περιεχόμενο.
Από πέρυσι τον Απρίλιο, η Apple άλλαξε την τιμολογιακή πολιτική της και το ηλεκτρονικό κατάστημά της χρεώνει 0,69, 0,99 ή 1,29 δολάρια ανά τραγούδι, ανάλογα με το τιμολόγιο κάθε δισκογραφικής εταιρίας.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails