Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Ελληνικό ούζο «Made in Pakistan» !


Εισαγόμενες πρώτες ύλες για το ελληνικό ποτό, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η κρητική σουλτανίνα
Με αλκοόλη από το… Πακιστάν παράγεται σχεδόν το σύνολο του «ελληνικού» ούζου, σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κρητική σουλτανίνα!
Έτσι, οι καταναλωτές θα γεύονταν ένα πραγματικά ελληνικό προϊόν και η παραγωγή σουλτανίνας και άλλων σταφυλιών της χώρας μας θα έβρισκε αγορά. Ήδη η ΚΕΟΣΟΕ έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποτελεί τμήμα δέσμης προτάσεων για την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα της χώρας μας.
Την ίδια ώρα, Ενώσεις της Κρήτης και όλης της Ελλάδος θέτουν και πάλι θέμα να χρηματοδοτηθεί η απόσταξη των κρασιών, για να απελευθερωθεί η αγορά από μεγάλες ποσότητες κρασιών φετινής εσοδείας που δεν πρόκειται να πουληθούν. Ήδη σε πανελλήνιο επίπεδο εκκρεμούν αιτήματα για απόσταξη 18.000 τόνων κρασιού μόνο από συνεταιριστικά οινοποιεία. Η Ένωση Πεζών έχει μάλιστα ζητήσει απόσταξη για 3.000 τόνους κρασιού. Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ μεγάλο μέρος αυτών των ποσοτήτων θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιείται στην παραγωγή του ούζου.
Ούζο από το…Πακιστάν!
Το ούζο που πίνουμε δεν φαίνεται να είναι…άκρως ελληνικό, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται εισαγόμενη αλκοόλη, κυρίως από το Πακιστάν. Τα υπόλοιπα υλικά είναι νερό και αρωματικά είδη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστο Μάρκου και το διευθυντή της συνεταιριστικής οργάνωσης κ. Παρασκευά Κορδοπάτη, το εισαγόμενο υλικό θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ελληνικό. Η χρήση αλκοόλης από τρίτες χώρες είναι νόμιμη, καθώς το ούζο υπάγεται στα αλκοολούχα ποτά και όχι στα αμπελουργικά προϊόντα. Η χώρα μας όμως θα μπορούσε ιδιαιτέρως τώρα, σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, να χρησιμοποιεί ελληνικές πρώτες ύλες.
«Έχει το δικαίωμα η χώρα μας να καταστήσει υποχρεωτική την παραγωγή ούζου με βάση την ελληνική οινική αλκοόλη» επισημαίνει ο κ. Μάρκου. Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κορδοπάτη, το μέτρο αυτό κινείται μέσα στους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.
Πηγή: Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails