Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

Στο 1,5 ευρώ η αμόλυβδη στην Κρήτη!


Πολύ… βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα βάζουν από σήμερα το πρωί οι οδηγοί αυτοκινήτων και δικύκλων στην Κρήτη, καθώς μετά τη χθεσινή νέα αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα η τιμή πρόκειται να… πλευρίσει το 1,5 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη, ενώ η «κατοστάρα» πρόκειται να γίνει είδος πολυτελείας.
Η αύξηση που θα δουν από νωρίς σήμερα το πρωί οι Ηρακλειώτες στα πρατήρια υγρών καυσίμων αναπόφευκτα θα ζαλίσουν… καθώς από το 1,35-1,40 το λίτρο η αμόλυβδη μετά τη νέα αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και το… αυξημένο ΦΠΑ κατά 2 μονάδες θα απογειωθεί και θα φτάσει κοντά στα 1,47 ακόμα και στο 1,50 ευρώ το λίτρο, κάνοντας πλέον απαγορευτικές τις περιττές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο ιδιαίτερα στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου οι εξατμίσεις λόγω των συχνών στάσεων ελέω κυκλοφοριακού… καταπίνουν το καύσιμο!
Η νέα αύξηση στη λιανική πώληση των καυσίμων μπήκε από τα μεσάνυχτα, ενώ πολλοί ήταν οι οδηγοί που χθες το απόγευμα μετά την ανακοίνωση των νέων φόρων έσπευσαν στα πρατήρια και φούλαραν με βενζίνη, γλιτώνοντας μερικά ευρώ…
Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, η αύξηση των 8 λεπτών στην τιμή που ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, δεν είναι η πραγματική, γιατί έχουμε και την αύξηση του ΦΠΑ κατά δυο μονάδες, δηλαδή από το 19% πηγαίνουμε στο 21%. Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα η αύξηση θα ξεπεράσει τα 10 λεπτά το λίτρο η αμόλυβδη.
«Πράγματι, πρόκειται για μια σημαντική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά ιδιαίτερα στην Κρήτη. Η τελευταία αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είχε επιβληθεί στις 9 Ιανουαρίου και τώρα η καινούργια μόλις σε ένα μήνα κοντά. Η κατανάλωση πολύ φοβόμαστε ότι θα πέσει κατακόρυφα, γιατί απλά ο κόσμος μετά τις συνολικές ανατιμήσεις που θα έχουμε και την απώλεια εισοδήματος θα περιορίσει τα πάντα, θα κάνει πολύ περισσότερη οικονομία παντού, άρα και στα καύσιμα» τονίζει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Νομού Ηρακλείου κ. Χάρης Μαυράκης.
Σημειώνεται ότι μέχρι χθες η μέση τιμή στο πετρέλαιο κίνησης στο Ηράκλειο ήταν στο 1,18 με 1,19 το λίτρο, ενώ στη σούπερ αμόλυβδη έως και 1,63 ευρώ, με άκρως περιορισμένη κατανάλωση. Οι πρατηριούχοι σημειώνουν ότι εν συνόλω στις πωλήσεις βενζίνης η «κατοστάρα» αφορά μόλις στο 2% με 3% των συνολικών πωλήσεων σε επίπεδο Κρήτης!
Τώρα με τη νέα αυξημένη φορολογία η σούπερ αμόλυβδη γίνεται πράγματι είδος πολυτελείας, και τα πρατήρια που θα την διαθέτουν θα είναι μετρημένα στα δάκτυλα…
Ετσι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το 70% στη λιανική τιμή των καυσίμων στη χώρα μας αποτελούν φόροι του κράτους και το υπόλοιπο η πραγματική τιμή της βενζίνης!
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών στο ν. Ηρακλείου η δεύτερη αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης μέσα σε ένα μήνα, έχει σαν αποτέλεσμα να καταγράφεται κάθετη πτώση στην πώληση, από 20% έως και 40%!
«Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2009 και τον Ιανουάριο του 2010 σημειώθηκε πτώση στις πωλήσεις κατά 20%. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες και λόγω των κινητοποιήσεων των τελωνειακών η πτώση στις πωλήσεις τις τελευταίες ημέρες έφτασε και το 50% λόγω του ότι ο κόσμος έσπευσε να φουλάρει τα ρεζερβουάρ. Τώρα εκτιμάμε ότι από σήμερα οι πωλήσεις θα μειωθούν και πάλι δραματικά γιατί πλέον είμαστε ως χώρα οι ακριβότεροι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μοναδική εξαίρεση της νέας αυξημένης φορολογίας στα καύσιμα το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή του οποίου βρίσκεται στα 62 λεπτά, αν και η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή λόγω του ήπιου φετινού χειμώνα.
Πηγή:Τόλμη

1 σχόλιο:

Related Posts with Thumbnails