Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010

Κατάρρευση στοάς σε ορυχείο στην Σιέρα Λεόνε, 200 νεκροί ανάμεσα τους και 13χρονια παιδιά.


Πυκνό μυστήριο καλύπτει το θέμα με την κατάρρευση στοάς σε ορυχείο της Σιέρα Λεόνε όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες, βρήκαν τραγικό θάνατο περισσότεροι από 200 εργάτες μεταξύ των οποίων και 13χρονα παιδιά. Αργά χθες βράδυ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης διέψευδαν ότι υπάρχει τέτοιο γεγονός.
Νωρίς το βράδυ μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία ότι περισσότεροι από 200 εργάτες βρήκαν τραγικό θάνατο από την κατάρρευση στοάς σε παράνομο χρυσωρυχείο της Σιέρα Λεόνε.
Στη χώρα της Δυτικής Αφρικής τα παράνομα χρυσωρυχεία είναι πολλά, οι εργάτες ανειδίκευτοι και συχνά σκάβουν με τα χέρια.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, την ώρα του δυστυχήματος στο ορυχείο εργάζονταν και παιδιά μόλις 13 ετών.
Το δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα, ανέφεραν οι πληροφορίες, στην επαρχία Μπο, στα νότια της Σιέρα Λεόνε, σε απόσταση περίπου 290 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Φριτάουν.
«Καμμία αλήθεια»
Αργά το βράδυ, το υπουργείο Ορυχείων της Σιέρα Λεόνε διέψευδε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για 200 αγνοούμενους από την κατάρρευση ενός χρυσωρυχείου στην περιοχή Μπο, στα νότια της χώρας.
«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στην ιστορία αυτή. Ο υπουργός (Ορυχείων) ήταν εκεί, ο μηχανικός μας των ορυχείων της περιοχής ήταν εκεί, η αστυνομία ήταν εκεί, δεν υπάρχει τίποτε», δήλωσε ο μόνιμος γραμματέας του υπουργείου, Ουμάρου Γιούρι.
Λίγο νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Ορυχείων και της αστυνομίας στην Μπο έκαναν λόγο για κατάρρευση ενός ορυχείου στην τοποθεσία Μονγκέρε, που βρίσκεται σε απόσταση 290 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Φριτάουν.
«Το ορυχείο κατέρρευσε... Έως και 200 άνθρωποι που λατομούσαν παράνομα δεν έχουν βρεθεί ακόμη. Ξεκινήσαμε έρευνα στα ερείπια», είχε δηλώσει ένας αστυνομικός της Μπο, ο οποίος δεν δέχτηκε ν΄ αναφέρει τ’ όνομά του.
Αξιωματούχος του υπουργείου είχε μάλιστα διευκρινίσει ότι οι παράνομοι μεταλλωρύχοι λατομούσαν σε βάθος 12 μέτρων, όταν «ένα τοίχωμα κατέρρευσε και παγιδεύτηκαν».
Αυτόπτης μάρτυρας
Ένας παλιός μεταλλωρύχος ανέφερε πως ήταν μάρτυρας της σκηνής και πρόσθεσε ότι μεταλλωρύχοι-παιδιά υπήρξαν θύματα του δυστυχήματος στο ορυχείο αυτό, το οποίο επίσημα είναι κλειστό εδώ και πέντε χρόνια.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου της περιοχής δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει το δυστύχημα: «Ακούσαμε την ιστορία αυτή αλλά δεν μπορούμε να την επιβεβαιώσουμε. Θα στείλουμε μία ομάδα σήμερα (Σάββατο)». Τα δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονται παράνομοι μεταλλωρύχοι σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία είναι πολύ συχνά στην Αφρική.
Πρώην βρετανική αποικία της Δυτικής Αφρικής, η Σιέρα Λεόνε είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο παρά το πλούσιο σε διαμάντια και χρυσό υπέδαφός της.
Η χώρα ανακάμπτει αργά από έναν δεκάχρονο εμφύλιο πόλεμο (1991-2001).
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails