Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

Αγωγή στο Δημόσιο για 4 εκ. ευρώ από τη σύζυγο του Λαζαρίδη


Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ διεκδικεί από το Ελληνικό Δημόσιο η σύζυγος του βαριά τραυματία ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη που στρέφεται κατά των τριών επικεφαλής αξιωματικών της αιματοβαμμένης επιχείρησης της 5ης Νοεμβρίου 2007. Η εκδίκαση της αγωγής έχει προσδιοριστεί για τις 26 Μαίου στο Ρέθυμνο. Ειδικότερα διεκδικεί: Αποζημίωση τριών εκατομμυρίων για ηθική βλάβη του συζύγου της, από 400 χιλιάδες ευρώ για την ίδια και την ανήλικη κόρη της καθώς και διατροφή 1685 ευρώ μηνιαίως, με αναπροσαρμογή 4% ετησίως, μέχρι και το 2025 που θα ενηλικιωθεί το παιδί τους.
Το γεγονός ότι η σύζυγος του τραυματία ειδικού φρουρού απέσυρε την παράσταση πολιτικής αγωγής στην πολύκροτη δίκη των Ζωνιανών είχε προκαλέσει αίσθηση εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας. Τότε ο συνήγορος της είχε δηλώσει οτι πρόθεση της εντολέας του είναι να τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί της αιματοχυσίας, «φωτογραφίζοντας» τον πρώην γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, Αντώνη Βιτωράκη και τους άλλους αξιωματικούς που ηγήθηκαν της μοιραίας επιχείρησης.
Η ίδια στην κατάθεση της στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά είχε δεχθεί αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την «πρωτοφανή», όπως χαρακτηρίστηκε από έδρας, απόφαση της.
Γιατί παραιτηθήκατε» ρωτήθηκε. «Γιατί έχω να μεγαλώσω ένα παιδί» απήντησε εκείνη. «Τι σημαίνει αυτό;» ήταν η επόμενη ερώτηση, ωστόσο εκείνη σίγησε.
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι για τον τραυματισμό του συζύγου της, η Μαρία Λαζαρίδη απάντησε θετικά. Σε ερώτηση αναφορικά με την οικονομική της κατάσταση, υποστήριξε ότι στηρίζεται στους γονείς της και στη μισθοδοσία του Στάθη, ενώ ανέφερε ότι ο πεθερός της δεν τη βοηθάει οικονομικά.
«Είχε αντιρρήσεις ο πεθερός σας όταν παραιτηθήκατε από την πολιτική αγωγή;» ρώτησε ο πρόεδρος. «Ναι είχε» απήντησε.
Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο εισαγγελέας έδρας κ. Μπρακουμάτσος, ο οποίος απευθυνόμενος στη μάρτυρα, διερωτήθηκε. «Αν πιστεύατε ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν σχέση με την απόπειρα, θα κατανοούσα την παραίτηση σας από την πολιτική αγωγή. Όμως νωρίτερα εκφράσατε την άποψη ότι είναι ένοχοι».
Τότε η Μαρία Λαζαρίδη κατέθεσε: «Θα νιώθω σαν να κυνηγούν το παιδί μου, αν συνεχίσω να ασχολούμαι με την υπόθεση». Από ποιους, ρωτήθηκε ξανά. «Από τους Ζωνιανούς» αποκρίθηκε.
Έρχονται και άλλα δικαστήρια
Να σημειωθεί ότι εκτός από το αστικό δικαστήριο, εκκρεμεί και το ποινικό που αφορά στους τρεις αξιωματικούς επικεφαλής της επιχείρησης. Πρόκειται για τρεις δικογραφίες που κινήθηκαν με βάση τη μήνυση που είχε υποβάλει η Μαρία Λαζαρίδη, τη μήνυση που είχε καταθέσει τότε το σωματείο των ειδικών φρουρών, ενώ επιπρόσθετα είχε δοθεί εντολή στον εισαγγελέα του Ρεθύμνου από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.
Ακόμα μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να εκδικαστεί και η υπόθεση που αφορά σε ανήλικο Ζωνιανό και κατηγορείται για συμμετοχή στη φονική ενέδρα της 5ης Νοεμβρίου. Επειδή ήταν ανήλικος η υπόθεση του είχε διαχωριστεί από τους συγκατηγορούμενους του.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails