Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

Χιλή : Ισχυροί μετασεισμοί – 711 νεκροί


«Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αγνοουμένων», τόνισε η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, προσθέτοντας πως ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών από το φονικό σεισμό της 27ης Φεβρουαρίου ανέρχεται στους 711. Την ίδια στιγμή, πολλαπλοί μετασεισμοί, κάποιοι από τους οποίους είναι μεγέθους έως και 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συνεχίζουν να συγκλονίζουν τη χώρα. Στην πόλη Κονσεπσιόν, που επλήγη περισσότερο από το σεισμό, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα σε λίγες ημέρες, πρότεινε συνεργασία με την απερχόμενη πρόεδρο, για την αντιμετώπιση της καταστροφής.
Ο υπουργός Άμυνας, Φρανσίσκο Βιντάλ δήλωσε ότι το Ναυτικό της Χιλής έκανε ένα λάθος μην προειδοποιώντας για τον κίνδυνο τσουνάμι στη Χιλή μετά το σεισμό, υποστηρίζοντας πως ένα τμήμα του Ναυτικού έκανε λάθος μη ανακοινώνοντας το παλιρροϊκό κύμα.
Η ορθή εκτίμηση έγινε τελικά και το σύστημα συναγερμού ενεργοποιήθηκε, βοηθώντας να σωθούν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνθρωποι, τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως οι πολίτες ειδοποιήθηκαν και κατευθύνθηκαν στους λόφους.
Στην πόλη Κονσεπσιόν, 48 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια μίας πολυκατοικίας 14 ορόφων, που κατέρρευσε μετά τον ισχυρό σεισμό, ενώ από την ίδια πολυκατοικία απεγκλωβίστηκαν 8 νεκροί.
Κάποιοι από τους ενοίκους κατάφεραν να βγουν μόνοι τους, ενώ άλλοι διασώθηκαν από τους πυροσβέστες.
Όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ένας άλλος πυροσβέστης, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους σώσουν όλους.
Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails