Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

Υπερχρεωμένοι έξι στους δέκα Ελληνες


Οι έξι στους δέκα Ελληνες έχουν χρέη και οι δύο στους δέκα δεν μπορούν να αποπληρώσουν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές καρτες, όπως προκύπτει από έρευνα της ΚΑΠΑ Reasearch που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και αφορά στην υπερχρέωση των νοικοκυριών.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που είναι αποκαλυπτικά για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ελληνες πολίτες, το 15% όσων χρωστούν δεν μπορούν να αποπληρώσουν, όχι μόνο καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές, αλλά ακόμα και ενοίκια, κοινόχρηστα και ΔΕΚΟ.
Για το 60% όσων έχουν χρέη, το ποσοτό των χρεών τους αντιστοιχεί στο 40% του εισοδήματός τους ενώ σε ποσοστό 16% των υπερχρεωμένων, που αντιστοιχεί στο 8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, το χρέος υπερβαίνει το 60% των εισοδημάτων τους.
Τα παραπάνω εντείνουν το άγχος και την ανασφάλεια των υπερχρεωμένων που συχνά επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και σωματική τους υγεία.
Τα χρέη, όπως δηλώνει το 60% όσων χρωστούν, τους προκαλεί άγχος και νευρικότητα ενώ το 26,9% όσων χρωστούν δηλώνει ότι τα χρέη τούς δημιουργούν προβλήματα στην οικογενειακή και επαγγελματική τους γαλήνη.
Ενα μικρότερο αλλά διόλου αμελητέο ποσοστό ερωτηθέντων δήλωσε ότι παρουσίασαν προβλήματα υγείας, τα οποία αποδίδουν στην αδυναμία αποπληρωμής των χρεών. Δύο στους δέκα ανέφεραν ότι έχουν και προβλήματα υγείας εξαιτίας των χρεών.
Αλλωστε, από όσους χρωστούν, το 45% φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του, αλλά οι 5 στους 10 δεν ενδιαφέρονται να κάνουν φιλικό διακανονισμό με τις τράπεζες
Το 64,8% όσων χρωστούν δηλώνει ότι είναι σε θεση να αποπληρώσει το δάνειό του και το 84,2% αναφέρει ότι ότι τα χρέη δεν ξεπερνούν το 85% του κόστους κατοικίας.
Η έρευνα, διεξήχθη για λογαριαμό της γγ του Καταναλωτή και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε ημερίδα με θέμα τις πολιτικές πρόληψης και απεγκλωβισμού για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η συλλογή των στοιχείων εγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίων από 2.085 άτομα με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας.
Πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails