Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

Γερμανοί διεξάγουν πείραμα στην Κρήτη με κωδικό όνομα «Ομιχλοπαγίδα»!


Ένα πείραμα με την κωδική ονομασία «Ομιχλοπαγίδα» διεξάγεται την τελευταία εβδομάδα στην Κρήτη από το επίσημο γερμανικό κράτος, όμως κανένας δεν γνωρίζει, καθώς κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, η περιοχή που βρίσκεται ο πειραματικός σταθμός!
Πολύ περισσότερο οι επικεφαλής του πειράματος δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τις περιοχές που έχουν απλώσει το περίεργο «χαλί» σιλικόνης που κατασκεύασαν στη Γερμανία και όπως υποστηρίζουν μπορεί να «παγιδεύσει» το νερό που κυκλοφορεί στον αέρα.
Διαβεβαιώνουν ότι έχουν επιλεγεί οι πιο παρθένες περιοχές και βουνοκορφές του νησιού αφού το νερό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τις καθημερινές ανάγκες αλλά ακόμη και για πόση! Το πείραμα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας με 500.000 ευρώ, θα διαρκέσει ένα χρόνο και έχει στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ενός νέου τεχνολογικού υλικού που θα χρησιμεύσει όχι μόνο στη συλλογή νερού ακόμη κι αν κάποιος βρίσκεται στη Σαχάρα αλλά και για τη δημιουργία ρούχων τρίτης γενιάς!
Το πρότζεκτ έχει παραγγελθεί από το γερμανικό υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος. Επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων είναι ο Κρητικός, διδάκτωρ του Πολυτεχνείου της Στουτγάρδης, Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος μίλησε στην «Τ» για το πείραμα. Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει τις περιοχές στις οποίες διεξάγεται. Υποστήριξε ότι θα γίνει προσπάθεια να συλλεχθεί νερό από την ομίχλη των βουνών και τον αέρα της Κρήτης που είναι πολύ πλούσιος σε υγρασία. Ο λόγος που το νησί έχει πολύ υγρασία, εξηγεί ο κ. Στεφανάκης, οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνεμοι που φτάνουν στην Κρήτη, κυρίως νοτιάδες, προέρχονται από την Αφρική και μετακινούμενες οι αέριες μάζες πάνω από το Λιβυκό Πέλαγος μαζεύουν υδρατμούς, χωρίς αλάτι καθώς είναι βαρύτερο και κατακάθεται, ακριβώς τη στιγμή της εξάχνωσης του νερού. Σκοπός των Γερμανών είναι να καταφέρουν ακριβώς το ίδιο και να αντιστρέψουν τα φυσικά φαινόμενα, «παγιδεύοντας» δηλαδή το νερό του αέρα, ενώ αυτό κυκλοφορεί σε μικροσταγονίδια στην ατμόσφαιρα. Για την παγίδευση του νερού που μεταφέρεται από τις αέριες μάζες θα χρησιμοποιηθεί μια νέα πατέντα που εφηύρε ο κ. Στεφανάκης και μιμείται το τρίχωμα της λευκής άρκτου. Προηγούμενο πρότζεκτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο συμμετείχε ο κ. Στεφανάκης κατέδειξε ότι το τρίχωμα της λευκής αρκούδας αποτελείται από λεπτές, κοίλες και διάφανες τρίχες, που διασπούν τον όγκο του νερού και διατηρούν ζεστό το σώμα του ζώου ακόμη και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -40 βαθμούς Κελσίου. Το τρίχωμα της λευκής άρκτου λοιπόν είναι υδροφόρο και όχι υδρόφιλο. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κατασκευάστηκε από τον κ. Στεφανάκη ο λεγόμενος ευέλικτος ή ελαστικός ηλιακός συλλέκτης. Αντιγράφτηκε το τρίχωμα της λευκής άρκτου και δημιουργήθηκαν λεπτές διάφανες ίνες από σιλικόνη, μιμούμενες το φυσικό τρίχωμα της αρκούδας, οι οποίες τοποθετήθηκαν ανάμεσα σε δύο φύλλα σιλικόνης. Η μια στρώση σιλικόνης είναι διάφανη για να μπορεί να περνάει ο ήλιος και η εσωτερική πλευρά έχει ανάγλυφη κυψελοειδής όψη όπου βρίσκονται οι λεπτές ίνες σιλικόνης. Η άλλη στρώση είναι μαύρη για να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία. Ενδιάμεσα οι διάφανες ίνες θα «σχίζουν» τους υδρατμούς και έτσι θα συλλέγεται σε μορφή σταγονιδίων το νερό από τον αέρα.
Πηγή: Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails