Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Δείτε ποιες επιχειρήσεις φάγανε πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ στην Κρήτη!


Βαριές «καμπάνες» σε επιχειρήσεις και της Κρήτης επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων για την κατοχή μη κανονικών τροφίμων, νοθευμένων, μη ασφαλή και γενικότερα ακατάλληλων για την ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Στο σύνολο των 91 επιχειρήσεων τροφίμων ολόκληρης της χώρας στις οποίες και επιβλήθηκαν «τσουχτερά» πρόστιμα οι 19 είναι κρητικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να πληρώσουν συνολικά 71.000 ευρώ. Συνολικά ο ΕΦΕΤ που συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους επέβαλε πρόστιμα σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών, που ξεπερνούν τα 509.000 ευρώ.
Σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.
Από τις 19 κρητικές επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο «στόχαστρο» του ΕΦΕΤ οι 15 είναι από το Νομό του Ηρακλείου, οι 3 των Χανίων και μόλις μία στο Νομό Ρεθύμνου.
Οι επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα χθες ο ΕΦΕΤ, η μεγαλύτερη «καμπάνα» επιβλήθηκε στην επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με την επωνυμία ΚΡΙΑΡΑΣ Α.Ε., που βρίσκεται στο 5ο χιλιόμετρο Ηρακλείου - Μαλάδων. Συγκεκριμένα στην εν λόγω εταιρία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ, διότι διαπιστώθηκε ύπαρξη μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων στους καταψύκτες της εταιρίας.
Πρόστιμο 6.000 ευρώ επιβλήθηκε στο εστιατόριο - πιτσαρία με την επωνυμία CASA DONATO - Γ. Αστρινάκης - Ε. Κοκκινάκη Ο.Ε., που βρίσκεται στη Λεβύνου και Κονδυλάκη στο Ηράκλειο, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη βιβλιαρίου υγείας και υπερβολική καθυστέρηση στη διαδικασία καθαρισμού της κουζίνας. Επίσης, στα ψυγεία της επιχείρησης υπήρχαν μαγειρεμένα και νωπά τρόφιμα ακάλυπτα και τοποθετημένα με τρόπο που δημιουργούσε κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης
Με το ίδιο πρόστιμο ο ΕΦΕΤ τιμωρεί… και την υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία Χαλκιαδάκης Α.Ε., που βρίσκεται στη λεωφ. 62 Μαρτύρων Ηρακλείου, καθώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε θέματα υγιεινής, έλλειψη άδειας πρατηρίου άρτου και ανεπαρκής εφαρμογή HACCP.
Δεν είναι, όμως, το μοναδικό σούπερ - μάρκετ στο οποίο βρέθηκε στο δόκανο του ΕΦΕΤ, καθώς στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία Καρφούρ Μαρινόπουλος ΑΕ, που βρίσκεται στη λεωφ. Ικάρου 18 Νέα Αλικαρνασσός, το πρόστιμο που υποβλήθηκε ανήλθε στα 3.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση διαπιστώθηκε ύπαρξη υπερβολικά μικρής αποθήκης σε σχέση με τον όγκο των προϊόντων, με αποτέλεσμα ορισμένα τρόφιμα, κατά την παραλαβή, να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εξωτερικό χώρο και ακατάλληλη αποθήκευση προϊόντων.
Επίσης πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε και στο σούπερ - μάρκετ με την επωνυμία Χάρμα Α.Ε., που βρίσκεται στην Κόσμων και Θησέως Ηρακλείου, διότι διαπιστώθηκε παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, που αφορά στη διάθεση μη ασφαλούς τροφίμου.
Στο σούπερ - μάρκετ με την επωνυμία Καρφούρ Μαρινόπουλος Α.Ε., που βρίσκεται στην Αμμουδάρα Γαζίου Ηρακλείου, διαπιστώθηκε ότι τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα του ψωμιού «μαργαρίτα» δεν συμβαδίζουν με τα συστατικά που κατά δήλωσή της χρησιμοποιεί η επιχείρηση Λεμπιδάκης Α.Ε. που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ για την παραγωγή του προϊόντος. Για την παράβαση αυτή ο ΕΦΕΤ αποφάσισε και επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ σε κάθε μία από τις παραπάνω δύο επιχειρήσεις.
Επίσης στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία Καρφούρ Μαρινόπουλος Α.Ε., που βρίσκεται στη λεωφ. Κνωσού 86 Ηρακλείου, και στην επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας σαλάτας με την επωνυμία Οικονομάκης Α.Ε., που βρίσκεται στη Φοινικιά Ηρακλείου, ο ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμα από 2.000 ευρώ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση προς πώληση μη κανονικών τροφίμων ως προς την επισήμανση.
Πρόστιμο 4.000 ευρώ επιβλήθηκε στο αρτοποιείο με την επωνυμία Ιωάννης Αλατζηνιωτάκης, που βρίσκεται στην Παπαναστασίου 35 Ηράκλειο, διότι διαπιστώθηκαν προϊόντα (σάντουιτς) με φυσιολογικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης. Ομοίως με πρόστιμο 3.000 ευρώ τιμωρείται και το εργαστήριο - πρατήριο άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία Μικρασιάτικο - Μ. Ρουμελιώτης - Α. Κασάπα, που βρίσκεται στη Μάχης Κρήτης 5 Ρέθυμνο, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής.
Με πρόστιμα 2.000 ευρώ έκαστοι, τιμωρούνται και το εμφιαλωτήριο κρασιού με την επωνυμία Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, που βρίσκεται στους Μαλάδες Ηρακλείου, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές σύστημα αυτοελέγχου της επιχείρησης, το τυποποιητήριο σπορελαίων με την επωνυμία Αφοί Βούλγαρη ΑΕΒΕ, που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, η επιχείρηση συσκευασίας και εμπορίας βιολογικών προϊόντων με την επωνυμία ΒΙΑΝΑΜΕ ΑΕ, που βρίσκεται στο Τυμπάκι Ηρακλείου το συσκευαστήριο κυπέλων στιγμιαίου καφέ με την επωνυμία Αντώνιος Σκουλάς, που βρίσκεται στο Ρουκάνι Τεμένους και στην επιχείρηση μαζικής εστίασης με την επωνυμία Αλαλούμ, που βρίσκεται στην Ανδρέα Παπανδρέου 215 Αμμουδάρα Γαζίου. Και στις 4 τελευταίες επιχειρήσεις διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.
Στα Χανιά
Στο νομό Χανίων ο ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμα σε τρεις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα 4.000 ευρώ επέβαλε στο τυποποιητήριο ελαιολάδου με την επωνυμία Πηγή Τροφίμων Α.Ε., που βρίσκεται στη λεωφ. Σούδας 279 Χανιά, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη απαιτούμενης άδειας λειτουργίας για το τυποποιητήριο λαδιού και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου HACCP.
Με πρόστιμο 2.000 ευρώ τιμωρήθηκε το τυροκομείο με την επωνυμία Αφοί Κωνσταντίνου Γιαννούλη Ο.Ε., που βρίσκεται στο Φρε Αποκορώνου Χανίων, διότι διαπιστώθηκε μη εφαρμογή πάγιας διαδικασίας βάσει των αρχών HACCP και με το ίδιο πρόστιμο η υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΙΝΚΑ ΣΥΝ - ΠΕ, που βρίσκεται στην Καζαντζάκη 58 - 60 Χανιά, διότι διαπιστώθηκε διάθεση προς πώληση μη ασφαλούς - ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση προϊόντος.
Πηγή: Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails