Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Καταρρέει η Πύλη του Παντοκράτορα!


Άμεσα μέτρα προστασίας για πεζούς και οδηγούς θα πάρει ο δήμος στην Χανιόπορτα αφού ο κίνδυνος κατάρρευσης της πύλης του Παντοκράτορα είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός! Μάλιστα οι ειδικοί δεν αποκλείουν να συμβεί το χειρότερο από ένα τυχαίο γεγονός ή και από ένα σεισμό μόλις 3 Ρίχτερ…
Χθες στο σημείο όπου έχει παρουσιαστεί η μεγάλη κλίση μετέβησαν ο εισαγγελέας κ.Μαρκάκης, οι αντιδήμαρχοι κ.Μαμουλάκης και Περυσινάκης, αρχαιολόγοι, αλλά και οι μελετητές και είδαν από κοντά την μεγάλη κλίση που έχει πάρει η πύλη. Γι’αυτό και αποφασίστηκε άμεσα να κλειστεί η διάβαση των πεζών από το σημείο εκείνο και για τρία τουλάχιστον μέτρα θα προφυλαχθεί το σημείο ώστε να μην περνάει κανένας από κάτω.
‘Είναι πολύ επικίνδυνο’ όπως είπε και εισαγγελέας τονίζοντας ότι και ο ίδιος θα πιέσει το υπουργείο Πολιτισμού να τρέξει τις διαδικασίες για να στηριχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το μνημείο. Μάλιστα ο κ. Μαρκάκης θαύμασε και το εσωτερικό της πύλης που είναι ένα αριστούργημα όπως είπε και θα μπορούσε αργότερα να δοθεί και στο κοινό.
“Εμείς θα κλείσουμε το σημείο για να υπάρχει προστασία και περιμένουμε την έγκριση του υπουργείου αφού δεν χρειάζεται απόφαση του ΚΑΣ για να προχωρήσουμε. Και μόλις γίνει το τεχνικό δελτίο θα βρούμε λεφτά να το δημοπρατήσουμε’ τόνισε ο κ.Μαμουλάκης επισημαίνοντας ότι υπολογίζεται γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ η δαπάνη που θα χρειαστεί.
Θυμίζουμε ότι το επίμαχο θέμα της αποκατάστασης του μνημείου, έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης, του δήμου Ηρακλείου με το υπουργείο Πολιτισμού εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε περισσότερο από 1,5 χρόνο είχε «κολλήσει» η έγκριση της μελέτης του έργου, γεγονός που ανάγκασε το και δήμαρχο Ηρακλείου να στείλει αλλεπάλληλες επιστολές προς την πρηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να ζητήσει την όσο το δυνατό ταχύτερη εξέταση της.
Η προμετωπίδα της πύλης εμφανίζει κλίση 38 μοιρών, με αποτέλεσμα κανείς να μην είναι σε θέση να εγγυηθεί για το πώς θα συμπεριφερθεί το μνημείο σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμικής δραστηριότητας. Η πύλη του Παντοκράτορα, είναι μια από τις πιο μνημειακές που σώζονται. Πάνω σε αυτή, βρίσκονται σε τύπο μεταλλείου, η μορφή του Παντοκράτορα και μια επιγραφή γραμμένη στα λατινικά με το όνομα «Παντοκράτορας».
Πρόκειται για μια πυλη που διαφοροποιείται κατασκευαστικά από όλες τις άλλες, καθώς από την είσοδο της, ξεκινούσαν δύο θολοσκεπείς διάδρομοι εσωτερικά .
Ο ένας από την αριστερή πλευρά οδηγούσε από την πόλη προς την εξοχή. Αντίστοιχα η δεξιά πλευρά οδηγούσε στη χαμηλή πλατεία του Παντοκράτορα.
Η πύλη χρησιμοποιήθηκε μέχρι τις αρχές του 20αιώνα και κατά τη διάρκεια Τουρκοκρατίας αφού συνέδεε την πόλη με τις δυτικές επαρχίες. Οι βαριές θύρες της πύλης έκλειναν με τη δύση του ηλίου, και όποιος δεν προλάβανε να μπει, περνούσε τη νύχτα του έξω από το Ηράκλειο, και περίμενε την ανατολή του ηλίου που άνοιγαν και πάλι.
Με την πάροδο των χρόνων την αύξηση του πληθυσμού και της εμπορευματικής κίνησης που σημειωνόταν στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι η πύλη δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες διακίνησης των ανθρώπων, και έτσι αποφασίστηκε να διανοιχθεί μια δεύτερη είσοδος από ένα ρήγμα που είχε σημειωθεί στο γειτονικό τμήμα του τείχους, το οποίο τελικά διανοίχθηκε, και έτσι διαμορφώθηκε η είσοδος που μέχρι και σήμερα όλοι γνωρίζουμε ως Χανιώπορτα, η οποία τελικά και αντικατέστησε την παλιά πύλη.
Πηγή:Πατρίς

1 σχόλιο:

  1. ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΘΑ ΤΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ. ΝΤΡΟΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails