Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Το ψευδοκράτος θα αποφασίζει για τις αποζημιώσεις των Ελληνοκυπρίων!


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε χθες την «επιτροπή αποζημιώσεων» που έχει συσταθεί στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς και καλεί του Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να κινηθούν νομικά για την διεκδίκηση των περιουσιών τους να απευθύνονται πρώτα στην συγκεκριμένη επιτροπή. Ως '«δυσμενή εξέλιξη» χαρακτήρισαν την απόφαση τα ελληνοκυπριακά κόμματα. Το Δικαστήριο, σε διευρυμένη σύνθεση (17 δικαστές), αναγνωρίζει την «επιτροπή αποζημιώσεων» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως «νόμιμο και αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο».
Το ΕΔΑΔ, με την απόφαση του, η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία, καλεί τους Ελληνοκύπριους, που επιθυμούν να κινηθούν νομικά κατά της Τουρκίας, να προσφεύγουν στην «επιτροπή αποζημιώσεων» και ακολούθως στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Αν δεν ικανοποιηθούν, μόνο τότε θα μπορούν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.
Σημειώνεται ότι στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν, για τη ρύθμιση του περιουσιακού ζητήματος, να περιμένουν την πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.
Ωστόσο η απόφαση δίνει νομική κάλυψη στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από αναφορές ότι δεν αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» και ότι στο βόρειο τμήμα της νήσου ασκείται έλεγχος από την Τουρκία, η οποία είναι νομικά υπεύθυνη. Επιπλέον, σημειώνεται πως η Τουρκία αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων κατόχων περιουσίας.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails