Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

ΕΕΔΑ: Αντισυνταγματικές οι κάμερες και οι έλεγχοι DNA


Αντισυνταγματικές κρίνει τις διατάξεις του νόμου 3782 σχετικά με την «παρακολούθηση» των δημοσίων χώρων από κάμερες καθώς και την ανάλυση γενετικού υλικού για ύποπτους αξιόποινων πράξεων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Όπως αναφέρεται σχετικά με την χρήση καμερών, συρρικνώνει την ιδιωτικότητα και διαμορφώνει ένα σύστημα επιτήρησης των ατόμων. Τονίζεται επίσης από την ΕΕΔΑ πως σαν μέτρο έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό καθώς στη Βρετανία που λειτουργούν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια κάμερες η εγκληματικότητα δεν έχει μειωθεί σημαντικά.
Σχετικά με την ρύθμιση του νόμου που προβλέπει την υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού για την ανάλυση DNA, η επιτροπή αναφέρει ότι στην Ελλάδα αυτό γίνεται όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης κακουργήματος ή πλημμελήματος που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών. Ταυτοχρονα όμως, σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, σε 20 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης η διάταξη αυτή αφορά ειδικές περιστάσεις και σοβαρά εγκλήματα. Επίσης στα περισσότερα κράτη προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής των ατόμων στην δικαιοσύνη, για παράβαση των προσωπικών τους δεδομένων.
Κατά συνέπεια, η επιτροπή σημειώνει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, απουσιάζουν οι κανόνες για την ασφαλή χρήση του γενετικού υλικού και δεν διασφαλίζεται η ορθή χρησιμοποίηση του από τις αρχές.
Πηγή:ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails