Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Έκλεισε το κινέζικο Google!


Η Google έκλεισε το κινεζικό της portal, ανακατευθύνοντας τις αναζητήσεις στο διαδικτυακό της τόπο που έχει βάση στο Xoνγκ Κονγκ όπου δεν λογοκρίνονται τα αποτελέσματα, προκαλώντας έτσι την οργή του Πεκίνου
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «απογοήτευση» για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού του διαδικτύου Google και της Κίνας.
«Εκφράζουμε απογοήτευση καθώς διαπιστώνουμε ότι η Google και η κινεζική κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στη Google να συνεχίσει να λειτουργεί την κινεζική της μηχανή αναζήτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση google.cn», δήλωσε ο Μάικλ Χάμερ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Η απόφαση της Google έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας λόγω πληθώρας ζητημάτων όπως η ελευθερία στο διαδίκτυο, η ισοτιμία του γουάν, οι οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν και η πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν.
Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από την Κίνα επικαλούμενη τη λογοκρισία που επιβάλουν οι κινεζικές αρχές, καθώς και την επίθεση χάκερ στις υπηρεσίες της και τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Κινέζων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Τελείως λανθασμένη» χαρακτήρισε την απόφαση η κινεζική κυβέρνηση, δηλώνοντας την αντίθεσή της στην «πολιτικοποίηση εμπορικών ζητημάτων».
«Η Google παραβίασε τη γραπτή υπόσχεση που είχε δώσει όταν εισήλθε στην κινεζική αγορά», όπως δήλωσε ανώνυμος αξιωματούχος από το κινεζικό Γραφείο Πληροφοριών, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.
«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την πολιτικοποίηση των εμπορικών ζητημάτων και εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και το θυμό μας για τις αδικαιολόγητες κατηγορίες και πρακτικές της Google».
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για μεμονωμένη πράξη και ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι θα τη χειριστούν «σύμφωνα με το νόμο».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails