Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

194 νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις στο Ηράκλειο!


Του Βαγγέλη Βαρδάκη
Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αρνητικό -δυστυχώς- είναι το επιχειρηματικό ισοζύγιο στο Νομό Ηρακλείου, αναφορικά με το άνοιγμα και το κλείσιμο εμπορικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνέπεια βεβαίως της οικονομικής κρίσης αλλά και της εντεινόμενης ύφεσης που παρουσιάζει την τελευταία διετία η εγχώρια αγορά. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι τον προηγούμενο μήνα έκλεισαν συνολικά 194 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άνοιξαν 167, που καταδεικνύει την αυξανόμενη αντιαναπτυξιακή πορεία του τόπου.
Την ίδια ώρα, ο απολογισμός της πασχαλινής τοπικής αγοράς, σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο, μάλλον είναι απογοητευτικός, αφού είχαν δημιουργηθεί μεγαλύτερες προσδοκίες για εισπράξεις που δεν… ήρθαν, με τους Ηρακλειώτες καταναλωτές να είναι διστακτικοί στις αγορές τους και την πλειονότητα αυτών να ψωνίζουν με μετρημένα… κουκιά-ρευστό και όχι πιστωτική κάρτα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλη Κουμαντάκη, είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι η αγορά θα δούλευε τη Μ. Εβδομάδα, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Κάνοντας σύγκριση με το Πάσχα του 2009 -οπότε και η οικονομική κρίση ήταν ήδη σε εξέλιξη-, η κίνηση φέτος σαφώς ήταν μειωμένη. Το οικονομικό κλίμα είναι κακό, επισημαίνει ο πρόεδρος των εμπόρων, κάτι που επηρεάζει τους καταναλωτές αναμφισβήτητα, ενώ είχαμε και τις περικοπές στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, που είχαν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά.
«Η αγορά τη Μ. Εβδομάδα κινήθηκε τη Μ. Δευτέρα, όπως επίσης τη Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο, και μιλάμε για ψώνια που ήταν απαραίτητα για το κάθε νοικοκυριό όχι κάτι παραπάνω, και πρόσθετο» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
Ενδεικτικό των συνεπειών της αρνητικής πορείας στην τοπική αγορά είναι το γεγονός ότι το μήνα Μάρτιο του παρόντος έτους, το «μάρμαρο» της κρίσης πλήρωσαν για άλλη μια φορά οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις, αφού λουκέτο αναγκάστηκαν να βάλουν 49 από αυτές, ενώ άνοιξαν 21. Ισχυρότατο πλήγμα συνεχίζει να δέχεται όμως και το τοπικό εμπόριο, αφού 78 καταστήματα επίσης έβαλαν λουκέτο ελλείψει καταναλωτών.
Τα λουκέτα των επιχειρήσεων αυτών, αναπόφευκτα σε επίπεδο νομού, πρόσθεσαν και άλλους ανέργους στις λίστες του τοπικού ΟΑΕΔ, καθώς χάθηκαν δεκάδες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ, Μανόλη Σφυρή, τον προηγούμενο μήνα έκλεισαν τέσσερις βιομηχανικές επιχειρήσεις, 49 βιοτεχνικές, 78 εμπορικές και 63 ελεύθεροι επαγγελματίες άλλαξαν επάγγελμα.
Η συνέχεια εδώ: κλικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails