Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

20 δις ....για «φακελάκι»!


Σε περίπου 20 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ετήσιες απώλειες εσόδων του ελληνικού κράτους λόγω των πελατειακών σχέσεων και των δωροδοκιών. Σε δημοσίευμά της, η αμερικανική εφημερίδα, Wall Street Journal (WSJ), επικαλούμενη έρευνα του Ιντιστούτου Brookings, αναφέρει ότι...
«φακελάκι» και «ρουσφέτι» στερούν κάθε χρόνο από τα κρατικά ταμεία, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Κάουφμαν, συγγραφέα της έρευνας, εάν η Ελλάδα μπορούσε να φτάσει τα ισπανικά επίπεδα στον περιορισμό της διαφθοράς, τότε θα επιτύγχανε αύξηση των κρατικών εσόδων σε ποσοστό 4% του ΑΕΠ.

Στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, αναφέρεται και σχετική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου. "Το βασικό μας πρόβλημα είναι η διαφθορά του συστήματος" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα είναι ουραγός ανάμεσα στα 16 κράτη της ευρωζώνης, αναφορικά με τον έλεγχο της διαφθοράς.

Το 2009, το 13.5% των νοικοκυριών στην Ελλάδα πλήρωσαν "φακελάκι", σύμφωνα με την έκθεση για τη διαφάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε 1,355 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Πάντα σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τα τελευταία τρία χρόνια, αρκετοί πολιτικοί παραιτήθηκαν υπό το βάρος κατηγοριών για υποθέσεις δωροδοκίας, προσλήψεις παράνομων εργαζομένων αλλά και λόγω του σκανδάλου των ομολόγων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Όπως γράφει η Wall Street Journal, το 2008, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κράτους κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν Ορθόδοξη Μονή να διεκδικήσει την ιδιοκτησία λίμνης και στη συνέχεια να την ανταλλάξει με δημόσια γη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη συναλλαγή, το κράτος ζημιώθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails