Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

«ΓΚΟΛΦΩ ALA KRETA...2010»


Η Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου ιδρύθηκε το 1983 και από τότε μέχρι και σήμερα βρίσκεται ανελλιπώς στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Έχει ανεβάσει 48 θεατρικά έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου δίνοντας όμως βαρύτητα στη παράδοση της Κρήτης. Έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο το νησί μας αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας καθώς και στην Αμερική και Κύπρο.
Για την φετινή καλοκαιρινή η ΘΕΑ.Σ.Η. ανεβάζει την ‘’ΓΚΟΛΦΩ ALA KRETA...2010’’.
Στα 1892 ο Σπυρίδωνας Περεσιάδης έγραψε ένα από τα καλύτερα βουκολικά δράματα, την πασίγνωστη ΓΚΟΛΦΩ. Μια βοσκοπούλα του βουνού που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η ιδία η πατρίδα μας, η Ελλάδα. Στο πρόσωπο της ζωγραφισμένη όλη η ιστορική και πολιτική πορεία αυτού του τόπου. Έκτοτε στο δράμα αυτό έγιναν πολλά ανεβάσματα είτε σαν πρωτότυπο είτε σε διασκευή παρωδίας. Όπως και να χει η ΓΚΟΛΦΩ έμεινε ΓΚΟΛΦΩ η Ελλάδα Ελλάδα. Ύστερα λοιπόν από 118 χρόνια ζωής της έρχεται πάλι στο προσκήνιο από την Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου. Το έργο ανεβαίνει σε μορφή της δημοφιλούς παρωδίας και καυτηριάζει πράγματα και καταστάσεις μέχρι σήμερα. Την διασκευή και επεξεργασία έκανε ο Μάνος Μανιάς καθώς και την σκηνοθεσία. Το γέλιο άλλοτε καυστικό άλλοτε αιχμηρό και άλλοτε παράλογο δεν αφήνει στιγμή τον θεατή να ανασάνει και μάλιστα αρκετές στιγμές συμμετέχει στην παράσταση.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Κρητέλειο αρχές Μαρτίου, θα ακολουθήσει περιοδεία σ’ όλη την Κρήτη και σε πολλές πόλεις έκτος Κρήτης και την Κύπρο.

Ποια είναι όμως η ΓΚΟΛΦΩ ΑΛΑ ΚΡΕΤΑ 2010; Είναι τα πάντα… η προδομένη αγάπη, η εγκατάλειψη, ο πλούτος, η φτώχεια και η ανέχεια, οι κάμποι, τα βουνά τα χιλιοτραγουδισμενα, οι νοικοκυραίοι κι οι παρακατιανοί, οι μεροκαματιάρηδες, οι χαμένοι στη ταυτότητα και στην κοινωνία. Είναι οι επίσημοι και οι ανεπίσημοι, οι ξένοι που λιμάζονται την χωρά, και βεβαία η τηλεόραση, τα είδωλα, οι πορσε,τα τέσσερα επί τέσσερα και η κακή μας μέρα. Όλα στο κόσκινο όλα στην φόρα… Ένα μακροχρόνιο ρεπορτάζ για την Ελλάδα που στενάζει, που φωνάζει μα δεν ακούει κανείς…2010. Η εξέλιξη στην Κρητικοπούλα πια ΓΚΟΛΦΩ αφού έτσι την θέλει ο διασκευαστής… φτάνει στα όρια…
Μετά από ένα κύκλο επιτυχημένων παραστάσεων το Μάρτιο και λόγω μεγάλης προσέλευσης κοινού θα πραγματοποιηθούν ακόμα 6 έκτακτες παραστάσεις. Αυτές θα είναι Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 16,17,18 και 23,24,25 Απριλίου στις 21:30 στην αίθουσα τέχνης "ΚΡΗΤΕΛΕΙΟ", Θανάση Σκουλά 10. Ισχύουν και εργατικά εισιτήρια. Κρατήσεις θέσεων για τις παραστάσεις στα τηλέφωνα: 2810 257 117, 6932 858624 και 6939 111112.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Κώστας Κουρουνιώτης, Κωνσταντίνα Σαρρή, Αγγελική Δακανάλη, Νίκος Μανιάς, Βαλεντίνα Ζερβού, Μιχαέλλα Βρυθιά, Κατερίνα Καρατζίνα, Στέλιος Παρλαμάς και Μάνος Μανιάς.
Κείμενο-σκηνοθεσία: Μάνος Μανιάς, βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Καρατζίνα, κοστούμια: Κωνσταντίνα Σαρρή, σκηνικά: Κώστας Κουρουνιώτης, μουσική: Μάνος Μανιάς, επεξεργασία-μοντάζ ήχου: Μιχάλης Μαυράκης, ηχητικά-φωτισμοί: Γιάννης Μανιάς, Ειρήνη Καραμανλάκη.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails