Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Μπλακάουτ διαρκείας στους ουρανούς της Ευρώπης


Εκατομμύρια επιβάτες είναι καθηλωμένοι στα αεροδρόμια της Ευρώπης, καθώς ο εναέριος χώρος παραμένει στο μεγαλύτερο του μέρος κλειστός εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία. Περισσότερες από 17.000 πτήσεις ματαιώθηκαν το Σάββατο.
Εκτιμάται ότι το χθες ματαιώθηκαν τα τρία τέταρτα των πτήσεων. Περίπου 20 χώρες έκλεισαν τον εναέριο τους χώρο –και κάποιες έχουν επεκτείνει τις απαγορεύσεις και για αύριο.
Η αναστάτωση πλέον είναι μεγαλύτερη από εκείνη που ακολούθησε το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, την ώρα που η δραστηριότητα του ηφαιστείου δεν δείχνει κανένα σημάδι ύφεσης.
Δοκιμαστικές πτήσεις
Δύο αεροπορικές εταιρείες διενήργησαν δοκιμαστικές πτήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι ασφαλείς οι αερομεταφορές υπ’ αυτές τις συνθήκες. Η Ολλανδική KLM ανακοίνωσε ότι ένα από τα αεροσκάφη της, τύπου Boeing 737, πέταξε σε ύψος 13 χιλομέτρων στον ουρανό της Ολλανδίας και δεν διαπίστωσε κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Το αεροσκάφος και οι μηχανές του εξετάζονται τώρα για πιθανές ζημιές. Μετά τον τεχνικό έλεγχο, η εταιρεία ελπίζει ότι θα πάρει άδεια από τις Αρχές για να ξεκινήσει πάλι τα δρομολόγιά της.
Και η Γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε ότι κάποια αεροσκάφη της πέταξαν από το Μόναχο στην Φρανκφούρτη. «Όλα τα αεροπλάνα επιθεωρήθηκαν με την άφιξή τους στην Φρανκφούρτη αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία ζημιά στα παράθυρα του πιλοτηρίου ή τις ατράκτου ή στις μηχανές», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Δυσοίωνες προγνώσεις
Ο Ισλανδός γεωλόγος Μάγκνους Τούμι Γκούντμουντσον εξήγησε στο Associated Press: «Η μείξη του μάγματος με το νερό προκαλεί εκρηκτικότητα. Δυστυχώς, η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν φαίνεται να τελειώνει».
Βρετανοί μετεωρολόγοι εκτιμούσαν ότι λόγω του ασθενούς ανέμου και της υψηλής πίεσης που επικρατεί στην Ευρώπη είναι μάλλον απίθανο να διαλυθεί σύντομα το νέφος. «Δεν περιμένουμε μεγάλη βελτίωση τις επόμενεςημέρες», δήλωσε μετεωρολογος στο «AP».
Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προβλέπει ότι η κατάσταση θα παραμείνει στάσιμη σήμερα. «Είναι ελάχιστες οι πτήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη», διαπίστωσε εκπρόσωπός της.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails