Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010

Οι νέοι δήμοι στην Κρήτη


Με 5-8 δήμους στο νομό Ηρακλείου, 4-5 στο νομό Χανίων, 2 στο νομό Ρεθύμνου και 3 στο νομό Λασιθίου θα κινηθεί η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, στην πρότασή της για το νέο χωροταξικό χάρτη της Αυτοδιοίκησης για την Κρήτη... Ο νομός Ηρακλείου, ο πλέον ανοιχτός σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δήμων, είναι μια ανάσα πριν από τα επίσημα "αποκαλυπτήρια" του χωροταξικού την ερχόμενη Τρίτη, με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να μην ανοίγει τα χαρτιά του ενώπιον των κυβερνητικών βουλευτών Ηρακλείου, διαμηνύοντας όμως πως υπάρχει πλαφόν μέχρι 8 δήμους.
Αυτό είναι το μοναδικό δεδομένο που προέκυψε από τη χθεσινή πρωινή συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο υπουργός με τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, καθώς σταθερός στη στάση που έχει υιοθετήσει όλο αυτό το διάστημα να κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τη χωροταξική πρόταση, ο κ. Ραγκούσης δεν άνοιξε ούτε χθες τα χαρτιά του. Άφησε απλά μια αίσθηση πως το υπουργείο καταβάλλει προσπάθεια να συνδυάσει τα αντικρουόμενα σε πολλές περιπτώσεις αιτήματα που έρχονται "βροχή" από τους δημάρχους ανά το νομό. Αναζητείται δηλαδή, όπως συμπεραίνουν οι βουλευτές, να βρεθεί μια χρυσή τομή και να γίνει ένας συγκερασμός αποδεκτός σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό, δίχως όμως σε καμία περίπτωση να εκτοξευτεί ο αριθμός των δήμων πάνω από το όριο των 8 που βάζει και η μελέτη του ΙΤΑ.
Από εκεί και πέρα ο υπουργός - με αφορμή τον "καταιγισμό" των επιστολών που έχει δεχτεί όλες αυτές τις μέρες από αιρετούς του νομού - ξεκαθάρισε στους βουλευτές πως η διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει υλοποιηθεί έστω και αν αυτό προκαλέσει τη δυσαρέσκεια αρκετών πολιτικών προσώπων. Από τις επαφές και συναντήσεις που έχει πάντως ο κ. Ραγκούσης φαίνεται να προκύπτει ήδη μια ιδέα για τη χωροταξική πρόταση που θα ανακοινωθεί την Τρίτη, και διαφαίνεται πως στα Χανιά οι δήμοι θα μειωθούν από 25 σε 4-5, στο Ρέθυμνο από 11 σε 2 και τέλος στο Λασίθι από 8 σε 3.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.neakriti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails