Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Κάθε τσιγάρο αφαιρεί 5,5' από τη ζωή μιας γυναίκας


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί στις γυναίκες που καπνίζουν, επισημαίνοντας πως από τη δεκαετία του 1950, παρατηρήθηκε 600% αύξηση των θανάτων στις γυναίκες μόνο από καρκίνο πνεύμονα, ενώ εκτιμάται πως τις επόμενες δεκαετίες, τα ποσοστά στη συγκεκριμένη ασθένεια θα υπερβούν τα αντίστοιχα των ανδρών. Ειδικότερα, στατιστικές έχουν δείξει πως το 1950 ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνονταν για το 3% των θανάτων στις γυναίκες, ενώ το 2000 το αντίστοιχο ποσοστό άγγιξε το 25%, δηλαδή το 2000, περισσότερες γυναίκες πέθαναν από καρκίνο πνεύμονα παρά από καρκίνο μαστού, μήτρας και ωοθηκών.
Ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο στις γυναίκες αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων και τη διάρκεια της καπνιστικής συνήθειας. Το κάπνισμα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την οξεία θρόμβωση των στεφανιαίων και τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο από ρήξη ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, για έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των γυναικών που καπνίζουν, ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο των αντρών, με αποτέλεσμα ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν εξ αιτίας των ασθενειών που προκαλεί το κάπνισμα, να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προκαλεί ο καρκίνος του στήθους, επισημαίνει ο ειδικός καρδιοχειρουργός Νίκος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος ελαττώνεται σημαντικά μέσα σε 1 ως 2 έτη. Είναι γνωστό ότι σε 20 λεπτά από τη διακοπή του καπνίσματος η πίεση και ο σφυγμός επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Σε 8 ώρες, η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμό μειώνονται στο μισό, σε 24 ώρες, ο οργανισμός αρχίζει να "καθαρίζει" από το μονοξείδιο του άνθρακα.
Σε 48 ώρες, εξαφανίζεται από τον οργανισμό η νικοτίνη και αρχίζει να βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση, σε 2-12 εβδομάδες, βελτιώνεται αισθητά η κυκλοφορία του αίματος, σε 3-9 μήνες, η αναπνευστική λειτουργία αυξάνεται και μειώνεται ο πρωινός βήχας, σε 5 χρόνια, ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες μειώνεται στο μισό…και σε 10 χρόνια, ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων θα είναι ίδιος με κάποια, που δεν έχει καπνίσει ποτέ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails