Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

Η μεγαλύτερη σαλάτα του κόσμου στην Ιεράπετρα


Επτά τόνοι ντομάτα, τρεις τόνοι αγγούρια, δύο τόνοι πιπεριά, 1.000 κιλά κρεμμύδια, 800 κιλά φέτα, 500 κιλά παρθένο ελαιόλαδο θα χρειαστούν και μαζί το κέφι και το μεράκι εκατοντάδων εθελοντών για να παρασκευαστεί η μεγαλύτερη σαλάτα του κόσμου, βάρους πάνω από 12 τόνους, σε σαλατιέρα (!) 100 τετραγωνικών μέτρων.
Στη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, την Ιεράπετρα, το Σάββατο 19 Ιουνίου, δίπλα στη θάλασσα με θέα το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους, Δήμος, αγροτικοί και πολιτιστικοί φορείς, πολίτες και επισκέπτες με κέφι, τραγούδι και χορό θα επιχειρήσουν να καταρρίψουν το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη σαλάτα (προηγούμενο ρεκόρ 10.200 κιλά - Ισραήλ).
Με προϊόντα της κρητικής γης, καλλιεργημένα με σύγχρονους τρόπους, πιστοποιημένα και υγειονομικά ελεγμένα, γευστικά και ολόφρεσκα, τεμαχισμένα από τις ξακουστές Κρητικιές νοικοκυρές, φιλοδοξούν να αναδείξουν ότι σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν και άνθρωποι που με κόπο και ιδρώτα παράγουν "καθαρά" ποιοτικά προϊόντα και τροφοδοτούν με αυτά τις αγορές όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.
Η όμορφη Ιεράπετρα στο Νότο της Ευρώπης, ντυμένη στα "καλά της", περιμένει όλους να γευματίσουν με τη μεγαλύτερη σαλάτα, να απολαύσουν την ομορφιά του τοπίου και ιδιαίτερα να γευτούν τη φιλοξενία ενός τόπου που θεωρεί τον επισκέπτη φίλο και όχι πελάτη. Όση από τη σαλάτα δεν καταναλωθεί από τους παρευρισκόμενους θα διατεθεί σε ιδρύματα και απόρους.
Την επομένη, στις 20 Ιουνίου, στην καρδιά της παραγωγής των πρώιμων κηπευτικών, στη Γρα Λυγιά, αναβιώνουν το παραδοσιακό έθιμο "τα ξεντοματιάσματα", ένα ντοματοπόλεμο με τρελό κέφι, και τις αντίπαλες ομάδες, με μοναδικό όπλο τις άφθονες ντομάτες (μη εμπορεύσιμες και μη βρώσιμες), να συναγωνίζονται στην όμορφη τρέλα, αυτό που στην Κρήτη το λένε «κουζουλάδα».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails