Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Σε έκτακτη ανάγκη ο νομός Χανίων- Δραματική μείωση αποθεμάτων νερού

Να κηρυχθεί άμεσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο νομός Χανίων, εξαιτίας του προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζει με τη σημαντική μείωση των υδάτινων αποθεμάτων του, πρότεινε σήμερα, Δευτέρα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, ο περιφερειάρχης Κρήτης και πρόεδρος του Οργανισμού Αθανάσιος Καρούντζος. Παράλληλα, εισηγήθηκε να συγκληθεί άμεσα το νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων, προκειμένου να επικυρώσει την πρότασή του.
Ο κ. Καρούντζος, επεσήμανε την ανάγκη για άμεση αξιοποίηση των πηγών του Στύλου, δεδομένου ότι σημαντικές ποσότητες νερού "χάνονται" στη θάλασσα! Όπως είπε «με αυτή την κατάσταση, τουλάχιστον για δυο μήνες μια ποσότητα νερού της τάξεως των 450 ή 500 - ανάλογα τις ανάγκες -κυβικών, θα αντλείται από τις πηγές του Στύλου, προκειμένου να φανεί ότι, όπου υπάρχει πρόβλημα και υπάρχει νερό το οποίο πηγαίνει προς τη θάλασσα, θα πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε». Και πρόσθεσε ότι η λύση αυτή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Ο κ. Καρούντζος τόνισε ότι, μέχρι τη λήξη της θητείας του στην περιφέρεια Κρήτης, θα έχει δρομολογήσει έργα για μόνιμη αντιμετώπιση της λειψυδρίας, μέσα από ένα πρόγραμμα ορθολογικής διαχείρισης των υδατίνων πόρων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξαν εντάσεις με δημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες να καταγγέλλουν παράνομες αντλήσεις νερού από τις πηγές που διαχειρίζεται ο ΟΑΔΥΚ. Όπως είπε ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης θα πρέπει, με κάθε τρόπο, να στηριχθούν οι περιοχές που, το τελευταίο διάστημα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα είτε ύδρευσης είτε άρδευσης.
Πηγή

1 σχόλιο:

 1. Μυρωδιά... Βατοπεδίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

  Αντίθετοι είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Θερμοηλεκτρική Μονάδα Υγραερίου που δρομολογείται στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Σε ανακοίνωση τους που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο αναφέρουν ότι "Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας διαδικασίας με ταχύτητες Βατοπεδίου για την αδειοδότηση της μεγαλύτερης θερμικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ισχύος 1.010 MW. Πρόκειται για σχέδιο κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού με καύσιμο υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (Liquid Petroleum Gas - LPG),συμφερόντων της κρατικής εταιρίας πετρελαίων του Κατάρ, που πρόκειται να εγκατασταθεί στη Ναυτιλιακή Περιοχή Πλατυγιαλίου του Δήμου Αστακού.
  Αργόσυρτες συνήθως διαδικασίες ολοκληρώνονται σε χρόνους ρεκόρ, με πρώτη την άδεια παραγωγής που δόθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λιγότερο από ένα μήνα μετά την κατάθεση της σχετικής αίτησης στις 23 Απριλίου. Όλα αυτά μαζί με διακηρύξεις για 1500 θέσεις εργασίας, που γρήγορα ξεφούσκωσαν στις περίπου 150.
  Το δεδηλωμένο ενδιαφέρον του πρωθυπουργικού Γραφείου, οι επισκέψεις υπουργών στο Κατάρ και του πρέσβη της χώρας αυτής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ερμηνεύουν ίσως την ταχύτητα των διαδικασιών.
  Δεν είναι όμως αρκετές για να αιτιολογήσουν επί της ουσίας ένα επενδυτικό σχέδιο που:
  • Δεν προβλέπεται στον κατατεθειμένο στη Βουλή μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ούτε ως μέγεθος ηλεκτρικής ισχύος ούτε ως καύσιμο.
  • Παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσο είναι συμβατό με τους εθνικούς στόχους για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στο 20% του εθνικού ενεργειακού μείγματος , πολύ περισσότερο που το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να προορίζεται για εξαγωγή στην Ιταλία.
  • Ενέχει μεγάλη επικινδυνότητα (κίνδυνος έκρηξης με επιπτώσεις σε ακτίνα χιλιομέτρων, αλλά και από τις διαφυγές αερίου που αναμένεται να φθάνουν τα 40 έως 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα -κατά μέσο όρο 40.000 τόνους- ετησίως). Εξάλλου υπάγεται στην οδηγία «Σεβέζο» ως επικίνδυνη βιομηχανική εγκατάσταση.
  • Συνεπάγεται σοβαρότατη τοπική θερμική ρύπανση τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στη θάλασσα.
  • Συνεπάγεται σημαντική τοπική ρύπανση από οξείδια του Αζώτου και του Θείου, μονοξείδιο του Άνθρακα, αιωρούμενα σωματίδια σε απόσταση μόλις 10χλμ από την πόλη του Αστακού.
  • Περιλαμβάνει, ως περιβαλλοντικό άλλοθι, μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων από φύκια μέσω διοχέτευσης του διοξειδίου του άνθρακα στη θάλασσα, τεχνολογία που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε τέτοια κλίμακα.
  • Βρίσκει αντίθετο τον τοπικό πληθυσμό που θέλει τη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγυαλίου ως διαμετακομιστικό λιμάνι και πλήττει σοβαρά την τουριστική προοπτική της ευρύτερης περιοχής.
  Δεν πρόκειται επομένως για «πράσινη ανάπτυξη», αλλά για βρώμικη ανάπτυξη υποταγμένη σε λογικές μεγέθυνσης χωρίς όρους και κριτήρια.
  Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δε θεωρούμε διέξοδο από την κρίση την προοπτική να εξελιχθεί η Ελλάδα σε χώρο υποδοχής επενδύσεων που δεν είναι αλλού επιθυμητές:

  Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτό το σχέδιο ως επικίνδυνο, υπονομευτικό των στόχων για μείωση ρύπων και ενεργειακή αειφορία και μακροχρόνια αντίθετο σε μια βιώσιμη προοπτική για την περιοχή.

  Καλούμε την κυβέρνηση να το αντικαταστήσει με ένα σχεδιασμό για βιώσιμη αξιοποίησης της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγυαλίου ως διαμετακομιστικού λιμανιού και βιομηχανικής περιοχής βιώσιμων χρήσεων.

  Δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής για την αποτροπή σχεδίων που την απειλούν με κινδύνους και υποβάθμιση".

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails