Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Ξενιτεύονται οι Κρητικοί για να βρουν δουλειά!


Ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση γίνεται η αναζήτηση μιας θέσης στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Η απόκτηση ενός πτυχίου, ακόμα και με επιπλέον ακαδημαϊκά προσόντα, δεν εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση. Δεδομένων των νέων μέτρων που έχουν ληφθεί στη χώρα μας, το εργασιακό μέλλον των νέων γίνεται περισσότερο αβέβαιο. Άτομα που μόλις έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και διαπιστώνουν πως είναι δύσκολο ως και αδύνατο να ανελιχθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα, παίρνουν την απόφαση να... μεταναστεύσουν.
Μέσα από την υπηρεσία EURES, που αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε υποψήφιους εργαζόμενους και εργοδότες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενημερώνονται για τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται στην Ε.Ε. αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης σε κάθε περιοχή. Οι νέοι που απευθύνονται στην υπηρεσία είναι, όσο περνάει ο καιρός, περισσότεροι. Τα προηγούμενα, όμως, χρόνια, πίστευαν πως αν εργάζονταν στο εξωτερικό, θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές και θα ήταν σε θέση να συγκεντρώσουν κάποια χρήματα και να επιστρέψουν στην Ελλάδα με αρκετές οικονομίες και σημαντική εμπειρία. Επειδή, όμως, η κρίση δεν αποτελεί μονάχα ελληνικό φαινόμενο, οι μισθοί και σε άλλα κράτη της Ε.Ε. έχουν συμπιεστεί προς τα κάτω, με αποτέλεσμα οι νέοι να αποθαρρύνονται να εγκατασταθούν στο εξωτερικό και να προσπαθούν να βρουν μια δουλειά στη χώρα μας.
Στο Ηράκλειο, η σύμβουλος EURES του ΟΑΕΔ είναι η κ. Βηθλεέμ Κατσαβούνη- Μιχελαράκη, η οποία μιλά στην «Π» για τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους εργαζόμενους αλλά και το κατά πόσοι οι Έλληνες ενδιαφέρονται να εργαστούν στο εξωτερικό. «Πάντα οι νέοι και τότε και τώρα είναι αυτοί που εκδηλώνουν πιο έντονα το ενδιαφέρον, τελειώνουν τις σπουδές τους και προσπαθούν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ή γλωσσικές ικανότητες. Εξάλλου, δεν έχουν και οικογενειακές υποχρεώσεις», αναφέρει. Στην Κρήτη, λόγω του τουρισμού, παρατηρείται το έξης φαινόμενο, ξενοδοχοϋπάλληλοι και άλλοι εργαζόμενοι του κλάδου έφευγαν από το νησί τους χειμερινούς μήνες που δεν υπήρχε τουριστική κίνηση και εργάζονταν σε χώρες, όπως η Αυστρία, με χειμερινό τουρισμό. Ανάλογα, άτομα από κάποιες χώρες, ειδικά εκπαιδευόμενοι, έρχονταν το καλοκαίρι στην Κρήτη και εργάζονταν σε ξενοδοχεία. Το τελευταίο, όμως, είχε σαν αποτέλεσμα μόνιμοι υπάλληλοι να έμεναν χωρίς δουλειά αφού οι εργοδότες προτιμούσαν τους εκπαιδευόμενους που δεν πληρώνονταν με τα ίδια χρήματα. Φέτος, λόγω της μείωσης της τουριστικής κίνησης δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους Ευρωπαίους να έρθουν στην Κρήτη αφού και δουλειές δεν υπάρχουν αλλά και οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails