Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Καρκινοβατούν τα έργα του ΒΟΑΚ στο Λασίθι


Την ανάγκη να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η λειτουργία της Εταιρίας «Αναπτυξιακές Υποδομές Κρήτης Α.Ε.» που θα αναλάβει τα οδικά έργα της Κρήτης και του Νομού Λασιθίου, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης. Στην επιστολή του ο Νομάρχης προτείνει επίσης η έδρα της εταιρίας αυτής να είναι στο Νομό Λασιθίου, δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος έργων και μελετών του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης θα αφορά στο Νομό. Ο κ. Αναστασάκης, προχωρεί σε μια καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης για την πορεία των έργων του Βόρειου Οδικού Άξονα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, στην επιστολή του αναφέρει πως το οδικό τμήμα «Σταλίδα-Μάλια- όρια Νομού Λασιθίου», που αποτελεί νευραλγικής σημασίας τμήμα προκειμένου να συντελεστεί η οδική σύνδεση του Νομού Λασιθίου μέσω του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, υλοποιείται μέσω δύο συνεστημένων από μακρού εργολαβιών, εκ των οποίων η μία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ η δεύτερη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης και με πολλές εκκρεμότητες εγκρίσεων μελετών και πιστώσεων. Επισημαίνει δε ότι πέραν των συνεστημένων εργολαβιών, απαιτείται η υλοποίηση πρόσθετου τεχνικού αντικειμένου για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του οδικού τμήματος. «Από την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση της πορείας των εργασιών από καιρό, αλλά και από τη στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες σας (ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ και ΔΜΕΟ) διατηρούμε βάσιμες ανησυχίες ως προς τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου, όπως κατά καιρούς έχουμε επισημάνει με επιστολές προς τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες σας, με αναλυτική καταγραφή μάλιστα των ελλείψεων σε εγκρίσεις τεχνικών μελετών και πιστώσεων από τις κεντρικές Υπηρεσίες σας», σημειώνει.
Σε ότι αφορά τα έργα άρσης της επικινδυνότητας στην περιοχή Σεληναρίου, υπογραμμίζει πως στην κυριολεξία καρκινοβατούν και, «παρά το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται κατά την τουριστική περίοδο εξαιτίας των αναγκαίων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ουδόλως μπορούμε να εκτιμήσουμε τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου αλλά και την αποτελεσματικότητά του». Για το έργο κατασκευής του οδικού τμήματος «Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό», αναφέρει πως υλοποιείται επίσης με βραδείς ρυθμούς και έχει ομοίως εκκρεμότητες σε μελέτες και πόρους όσον αφορά στη λειτουργικότητά του. Επίσης αναφέρει πως το έργο του οδικού τμήματος Σκοπής-Σητείας, αν και υλοποιείται με εργολαβία που έχει συσταθεί προ ετών, δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται στο ορατό μέλλον. «Οι μελέτες για νέα οδικά τμήματα του ΒΟΑΚ εντός Νομού Λασιθίου, που υλοποιούνται με διευθύνουσα Υπηρεσία την ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ και προϊσταμένη αρχή τη ΔΜΕΟ, εμφανίζουν μεγάλες χρονικές υστερήσεις και, κατά την εκτίμησή μας, δεν θα είναι εφικτό να υλοποιηθούν τα αντίστοιχα έργα εντός της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ», τονίζει ο Νομάρχης.
Ο κ. Αναστασάκης αφού υποστηρίζει πως τα παραπάνω έργα είναι νευραλγικής σημασίας για την περιοχή, παρακαλεί τον υπουργό να ασκήσει άμεσα την επιρροή του στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των έργων και μελετών αυτών.
«Πέραν όλων των ανωτέρω, κ. Υπουργέ, προσδοκούμε με ανυπομονησία την ίδρυση και λειτουργία στην Κρήτη της Εταιρίας «Αναπτυξιακές Υποδομές Κρήτης Α.Ε.», την οποία είχατε εξαγγείλει κατά την πρόσφατη περιοδεία σας στο νησί μας, τον περασμένο Μάρτιο. Ευελπιστούμε η λειτουργία του σχήματος αυτού να έχει ευελιξία και αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη από τα μέχρι σήμερα κρατούντα και ο Νομός μας να αποκαταστήσει τις τραγικές χρόνιες υστερήσεις σε έργα Βόρειου Οδικού Άξονα, ο οποίος είναι ανύπαρκτος στην περιοχή μας. Επιπροσθέτως, θεωρούμε κ. Υπουργέ ότι θα ήταν χρήσιμο και σκόπιμο η έδρα της εταιρίας αυτής να είναι στο Νομό μας, δεδομένου μάλιστα ότι ο μεγάλος όγκος έργων και μελετών του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης θα αφορά στο Νομό Λασιθίου», καταλήγει ο κ. Αναστασάκης.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails