Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010

Μάγειρας από κούνια

Είναι μόλις 7 ετών και έχει ήδη δύο βραβεία στο ενεργητικό του... Ο λόγος για το μικρό Γιάννη Λιαπάκη, που αγαπά τη μαγειρική και το αποδεικνύει καθημερινά. Ο μικρός σεφ ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με την τέχνη της μαγειρικής από τα 2 του χρόνια, παρακολουθώντας τη γιαγιά του και μαθαίνοντας μέσα από κάθε της κίνηση. Όταν πια "μεγάλωσε" και τα χεράκια του μπορούσαν να ακολουθήσουν την αγάπη του για τη μαγειρική, ο Γιάννης άρχισε να φτιάχνει τις δικές του δημιουργίες. Στην αρχή με τη βοήθεια της γιαγιάς του και στη συνέχεια μόνος του.
«Από 7 χρονών έπιανε το χέρι της μαμάς του και τη βοηθούσε στο μαγείρεμα», είπε στη "Ν. Κρήτη" η γιαγιά του Σοφία, που έχει βάλει και εκείνη το χεράκι της στην αγάπη του μικρού Γιάννη για τη μαγειρική. «Έβλεπα τη μαμά μου και τη γιαγιά τι έκαναν στην κουζίνα και το έκανα κι εγώ», λέει ο λιλιπούτειος μάγειρας, που εξομολογείται ότι το πρώτο φαγητό που μαγείρεψε ήταν φασολάκια. Δεν είναι τυχαίο πως μόλις τον περασμένο Απρίλιο ο Γιάννης Λιαπάκης κατέκτησε το χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό που έγινε στο Ζαρό για παραδοσιακά φαγητά, στην κατηγορία ερασιτέχνες μάγειρες. Ο Γιάννης ήταν ο μικρότερος από τους συμμετέχοντες και σίγουρα κανείς δεν περίμενε το τελικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι η έκπληξη των διοργανωτών του διαγωνισμού ήταν τέτοια, που ζήτησαν από τους γονείς του, Ελένη και Αντώνη Λιαπάκη, να βεβαιώσουν πως έχει προηγούμενη εμπειρία και μπορεί να αντεπεξέλθει μόνος του στις ανάγκες του διαγωνισμού.
Ο μικρός σεφ αναδείχτηκε πολύ εύκολα νικητής, με μια συνταγή δικής του έμπνευσης, αφήνοντας τους πάντες με το στόμα ανοιχτό! Έφτιαξε κοτόπουλο με χρωματιστές πιπεριές και χανιώτικη μυζήθρα. Για δεύτερη φορά τον Ιούλιο που μας πέρασε ο μικρός Γιάννης κέρδισε ακόμη ένα χρυσό βραβείο σε διαγωνισμό μαγειρικής που έγινε στο Καβροχώρι, μαγειρεύοντας χοχλιούς με αγκινάρες, κολοκυθάκια, ντομάτα, ρύζι και ξινόχοντρο. Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν ο μικρός σεφ βρίσκεται στην κουζίνα, έχει πάντα τον πρώτο λόγο για ό,τι φτιάχνει και βέβαια έχει προσαρμόσει αυτή του την αγάπη για τη μαγειρική στα μέτρα του, χρησιμοποιώντας σκεύη που ταιριάζουν στην ηλικία του. «Αν δεν του αρέσει το φαγητό που θα μαγειρέψω, είτε εγώ είτε η μητέρα του, φτιάχνει δικό του. Μας δίνει και συμβουλές, ενώ η κριτική που ασκεί είναι πολλές φορές σκληρή. Μου λέει, δηλαδή, "γιαγιά, έβαλες πολύ αλάτι ή πιπέρι" κ.λπ.», προσθέτει η γιαγιά του μικρού σεφ. Μικρές κουτάλες και μαχαιροπίρουνα έρχονται να συμπληρώσουν την "προίκα" του Γιάννη στην κουζίνα... και οι ιδέες του δε σταματούν ποτέ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails