Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Πρότυπη Περιφέρεια θέλει τη Κρήτη, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Έργα για τη Κρήτη, υποσχέθηκε για άλλη μια φορά ο Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα του Παγκοσμίου συνεδρίου Κρητών. Έργα που έχουν εξαγγελθεί δεκάδες φορές, από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και παραμένουν ακόμα στα χαρτιά. Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι η Κρήτη, αφέθηκε στην τύχη της από την προηγούμενη κυβέρνηση και έδωσε ως παράδειγμα τον βόρειο οδικό άξονα του νησιού, επισημαίνοντας την ανάγκη να καταρτισθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο ώστε η Κρήτη να γίνει πρότυπη περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε τη σύσταση της εταιρείας «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ και ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ». Η εταιρία θα αναλάβει υποδομές, όπως είναι ο ΒΟΑΚ, ο ΝΟΑΚ, και το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, θα υλοποιήσει τη σύμβαση παραχώρησης για το αεροδρόμιο Καστελίου αλλά και οποιοδήποτε μεγάλο έργο της ανατεθεί, ενσωματώνοντας την τεχνογνωσία της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Μάλιστα το Σεπτέμβριο στελέχη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ θα εγκατασταθούν στην Κρήτη για τη μετάδοση της γνώσης και των εργαλείων. Μιλώντας για τα θέματα ενέργειας, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να αναπτύξει την ενέργεια των ΑΠΕ ώστε η Κρήτη να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο».Αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη διασύνδεσης των Πανεπιστημίων της Κρήτης με την παραγωγή, στην ανάγκη διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων αλλά και στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου για τον τουρισμό. «Να πάρει η Κρήτη ένα δίπλωμα αριστείας και συνεργασίας για τον τουρισμό» όπως είπε. Αναφερόμενος, στην γενικότερη κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός, επεσήμανε πως, «η επανάσταση του αυτονόητου είναι επιβεβλημένη σήμερα, καθώς τώρα «μας δίνεται ο χρόνος να ανασάνουμε, να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για να κερδίσουμε αυτοπεποίθηση». Ο κ. Παπανδρέου εξήρε τις προσπάθειες που κάνουν οι απόδημοι Έλληνες και ζήτησε την στήριξη τους στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Τους ζήτησε να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος ότι η Ελλάδα μπορεί και τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα, να συμμετέχουν όπως είπε «στην κοσμογονία των αλλαγών που γίνονται».
Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Νίκος Σκουλάς. «Η παρουσία του πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία για μας τους Κρήτες», επεσήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του. Το παγκόσμιο συνέδριο Κρητών πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στον Άγιο Νικόλαο και το συνδιοργανώνουν το Παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών και η Νομαρχία Λασιθίου.
Έξω από το ξενοδοχείο όπου γινόταν οι εργασίες του συνεδρίου είχε συγκεντρωθεί πριν την έναρξη των εργασιών μικρή ομάδα κατοίκων από τη Σητεία και το Μακρύ Γιαλό, που διαμαρτύρονται για τον«Καλλικράτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails