Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: Στο φως δακτυλίδι και οστά Νεοζηλανδού

Ενας 27χρονος συλλέκτης πολεμικού υλικού, ο Στέλιος Τρυπαλιτάκης, από το Γαλατά Χανίων, ανακάλυψε τα οστά Νεοζηλανδού πιθανόν στρατιώτη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σ' ένα χωράφι στο Μάλεμε. Ειδοποιήθηκε αμέσως το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Κυδωνίας, άνδρες του οποίου παρέλαβαν τα μακάβρια ευρήματα, τα οποία θα σταλούν για εξέταση στο Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Για τη συγκεκριμένη τοποθεσία, όπου βρέθηκαν τα οστά, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε καταρριφθεί το 1943 ένα τετρακινητήριο αγγλικό βομβαρδιστικό και άλλο ένα, το οποίο έπεσε στη θάλασσα, ανοιχτά του Μάλεμε. Τα δύο αγγλικά βομβαρδιστικά εκτελούσαν αποστολή, με στόχο το αεροδρόμιο του Μάλεμε, αλλά καταρρίφθηκαν από τα γερμανικά αντιαεροπορικά πυρά.
Το γεγονός αυτό ήταν γνωστό στους παλαιότερους κατοίκους της περιοχής και, όταν ο Στέλιος Τρυπαλιτάκης, ο οποίος διατηρεί ιδιωτικό πολεμικό μουσείο στο Γαλατά, άρχισε τις έρευνες για την ανεύρεση του βομβαρδιστικού, βρέθηκε μπροστά στο μακάβριο εύρημα.
Αρχικά, στο σημείο που ήταν θαμμένος ο στρατιώτης βρέθηκαν μερικά φυσίγγια και μια μακριά ξιφολόγχη τυφεκίου Lee Enfield τυπική του νεοζηλανδικού στρατού. Σημειώνεται ότι το σημείο στο οποίο ήταν θαμμένος ο στρατιώτης υπεράσπιζε κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης το 22ο Τάγμα Νεοζηλανδών Μαορί. Μάλιστα, όταν στις 20 Μαΐου 1941 άρχισε η γερμανική εισβολή στην Κρήτη, οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν μέσα στον καταυλισμό των Νεοζηλανδών, παθαίνοντας πραγματική πανωλεθρία.
Από τα παραπάνω στοιχεία, εικάζεται ότι τα οστά που βρέθηκαν ανήκουν σε Νεοζηλανδό, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια της γερμανικής εισβολής και θάφτηκε εκεί.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails