Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2010

Τα αυθαίρετα την έβγαλαν την Κνωσό από τα μνημεία της UNESCO.

Τα αυθαίρετα τόσα χρόνια έχουν επιβαρύνει την περιοχή της Κνωσού, αλλά είναι η βασική αιτία που το παλάτι δεν είναι στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO! Η ένταξή της, όμως, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως αναφέρει στην ‘Πατρίδα’, η προϊσταμένη της διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, κ. Νικολέττα Βαλάκου. Η Κνωσός κατέχει την πρώτη θέση στον ενδεικτικό κατάλογο του υπουργείου και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συμπλήρωσης ενός αναλυτικού φακέλου που χρειάζεται για την ένταξή της. «Πρέπει να έρθει η ώρα να ωριμάσει ο φάκελος και να ενταχθεί η Κνωσός στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς λόγω της μοναδικότητάς της ως κέντρου ενός επίσης μοναδικού πολιτισμού που άνθησε στην Κρήτη, του μινωικού», τονίζει η κ. Βαλάκου. Αναφέρει, ακόμα, πως « κανένα μνημείο μινωικού πολιτισμού δεν έχει ενταχθεί στον κατάλογο και πρέπει να γίνει, ενώ έχουν ενταχθεί μνημεία κλασικής αρχαιότητας, προϊστορικά, βυζαντινής εποχής, νεότερα». Πρόσφατα, έγινε η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού και της ζώνης Α, απολύτου προστασίας. «Το τοπίο πρέπει να διατηρηθεί ως περιβάλλον ενός μεγάλου ανακτορικού κέντρου και μίας μινωικής πόλης, όπως είναι η Κνωσός, και το προχωρούμε, είναι στο δρόμο για να θεσμοθετηθεί, το εγκρίναμε από το ΚΑΣ και έχει μπει σε ένα δρόμο. Όμως, χρειάζονται όροι για αυτά που δομούνται, οι μικροί οικισμοί πρέπει να διατηρηθούν με συγκεκριμένη μορφή.. να συμπληρωθεί ένας αναλυτικός φάκελος για να το υποβάλουμε, νομίζω θα πάει καλά», αναφέρει. Η κ. Βαλάκου καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να αναδεικνύουμε, να προσέχουμε τον χώρο, να μην κάνουμε πράγματα που έστω έμμεσα προσβάλλουν το χώρο, κοιτάμε να εξαιρεθούν κτίσματα από ζώνες, να τις οριοθετήσουμε με σωστά κριτήρια και να σεβαστούμε τη ζώνη Α, όπου δεν πρέπει να γίνει κανένα έργο, μόνο ανάδειξης, υποδομής και για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες του χώρου, ούτε οικοδόμηση, ούτε διάνοιξη δρόμων, όπως γίνεται στους Δελφούς και την Ολυμπία».

1 σχόλιο:

 1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ

  •Το 1996-97 η πολιτεία με Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους χρηματοδοτεί την μετατροπή της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ σε ΛΙΜΑΝΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ-ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ που θα έβαζε την περιοχή και την δυτική Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.
  •Το 2007 η ιδιοκτήτρια εταιρία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ επιχειρεί να εγκαταστήσει στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού την εταιρία EDISON με σκοπό την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα. Την επένδυση ακυρώνει ο ξεσηκωμός του λαού της περιοχής.
  •Το 2010 οι νέοι ιδιοκτήτες / Τραπεζίτες της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ και η σημερινή κυβέρνηση, επιχειρούν από κοινού να εγκαταστήσουν “παράνομα” και σε πείσμα της βούλησης της τοπικής κοινωνίας και εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας1100MW με πρώτη ύλη το L.P.G με υψηλούς δείκτες ρίπων και επικινδυνότητας .
  •ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
  •ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ !!!
  •ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙΟΥ ΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ – ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΥΖΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails