73 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου


Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός της νεώτερης Ελλάδας. Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1864, στις Μουρνιές του νομού Χανίων. Η οικογένεια του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κρήτη, γιατί είχε αναμιχθεί στην επανάσταση εναντίων των Τούρκων.
Έτσι ο μικρός Ελευθέριος έμαθε τα πρώτα του γράμματα στη Σύρο όπου είχε καταφύγει η οικογένεια του. Ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει έμπορο αλλά βλέποντας ότι ο Ελευθέριος είχε κλήση προς τα γράμματα τον έστειλε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου το 1886 έγινε διδάκτωρ της Νομικής. Στη συνέχεια επέστρεψε στα Χανιά όπου άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του και να ανακατεύεται στην πολιτική του τόπου.
Όταν το 1898 οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία κήρυξαν την αυτονομία της Κρήτης με Ύπατο Αρμοστή τον πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας, ο Βενιζέλος διορίστηκε σύμβουλος δικαιοσύνης.
Στην συνέχεια όμως ήρθε σε αντίθεση με τον πρίγκιπα και αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να κηρύξει την επανάσταση του Θερίσου το 1905, με σκοπό την απομάκρυνση του Γεωργίου από την Κρήτη και την ένωση της νήσου με την μητέρα Ελλάδα.
Στις βουλευτικές εκλογές του 1910 ο Βενιζέλος, ως αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων, που είχε ιδρύσει τότε , πήρε μεγάλη πλειοψηφία. Κατά τα 4 χρόνια της κυβερνήσεως του (1911 - 1915) επέφερε ριζικές αλλαγές σ' όλους τους κλάδους της διοικήσεως της χώρας και η Ελλάδα ποτέ άλλοτε δε διοικήθηκε όπως τότε.
Με την αναδιοργάνωση του στρατού, που έκανε τότε με αρχιστράτηγο το διάδοχο Κωνσταντίνο, και τη σύναψη της τετραμερούς Βαλκανικής συμμαχίας η Ελλάδα κέρδισε τους απελευθερωτικούς πολέμους του 1912-1913 κατά των Τούρκων και των Βουλγάρων.
Το 1914 όμως ο παγκόσμιος πόλεμος αναγκάζει τον Βενιζέλο να διαφωνήσει με τον Κωνσταντίνο για το αν θα έπρεπε η Ελλάδα να πάρει μέρος στον πόλεμο ή να μείνει ουδέτερη.
Ετσι ο Βενιζέλος παραιτείται και κηρύσσει την επανάσταση της Θεσσαλονίκης στις 25 Σεπτεμβρίου του 1916 με την Ελλάδα να παίρνει μέρος στον πόλεμο δίπλα στους συμμάχους Αγγλογάλλους εναντίον Γερμανοβουλγάρων. Μετά το τέλος του πολέμου ο Βενιζέλος πέτυχε να υπογράψει στο Παρίσι τη μεγαλειώδη συνθήκη των Σεβρών στις 10 Αυγούστου του 1920, με την οποία δημιουργήθηκε η Ελλάδα των πέντε θαλασσών.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα γίνεται απόπειρα δολοφονίας, η οποία όμως απέτυχε. Το 1928 ο ελληνικός λαός έδωσε ξανά την πλειοψηφία στο κόμμα των φιλελευθέρων και ο Βενιζέλος κυβέρνησε μέχρι το 1932.
Εκανε συμφωνία φιλίας με την Ιταλία, τη Σερβία και έθεσε μαζί με τον Κεμάλ, τον αρχηγό της Τουρκίας, τις βάσεις για την φιλία μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων. Τον Ιούνιο του 1933 γίνεται νέα απόπειρα δολοφονίας εναντίον του που κι αυτή όμως δεν πέτυχε.
Τέλος στις 17 Μαρτίου του 1936 πέθανε στο Παρίσι, μακριά από την πατρίδα του που τόσο αγάπησε. Η σορός του μεταφέρθηκε στα Χανιά και σήμερα αναπαύεται στον απλό και απέριττο τάφο στο Ακρωτήρι Χανίων.
Από το:www.cretan-history.gr

Σχόλια