Παραλίες της Κρήτης (μέρος 7)

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τις παραλίες της Κρήτης εδώ: κλικ
Λίμνη Κριού
Η Λίμνη του Κριού ή Βιένα βρίσκεται 10km δυτικά της Παλαιόχωρας και 90km νότια των Χανίων. Δίπλα από την παραλία περνάει το μονοπάτι Ε4 που ενώνει τη Παλαιόχωρα με το Ελαφονήσι.
Η παραλία είναι κυρίως βραχώδης και με άμμο σε μερικά σημεία. Είναι προστατευμένη από μια μεγάλη σειρά με βράχια, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη. Δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές στην περιοχή, ενώ δίπλα στην παραλία υπάρχει αρκετή βλάστηση, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά. Η πρόσβαση από τη στεριά δεν είναι εύκολη, γεγονός που κάνει τη Λίμνη του Κριού μια από τις πιο άγνωστες και απόμερες παραλίες της Κρήτης.
Κάποιοι θα αναρωτιούνται γιατί μια παραλία με βραχώδη βυθό να ανήκει στις πιο εντυπωσιακές στην Κρήτη. Η ομορφιά της παραλίας αυτής δεν έγκειται στη παραλία καθεαυτή. Ωστόσο, η παραλία βρίσκεται ακριβώς στη τοποθεσία της αρχαίας πόλης Βιένα. Έτσι, θα δείτε μαρμάρινους κίονες να κείτονται πάνω στην παραλία και μέσα στη θάλασσα. Στη παραλία και τη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά μικρά θραύσματα και όστρακα από λάρνακες και αμφορείς. Πιστεύεται ότι η Βιένα ήταν ένα ελληνιστικό / Ρωμαϊκό ιερό με ένα ναό που βρισκόταν κάποτε εδώ. Την ορθογώνια βάση του ναού, μπορεί κάποιος να τη διακρίνει ακόμη. Ίσως στο ναό προσφερόταν κρασί στις θεές πριν ή μετά απο ένα μεγάλο ταξίδι στη θάλασσα. Πριν από πολλούς αιώνες, η στάθμη του νερού ανέβηκε αρκετά, φτιάχοντας ένα λιμανάκι. Επίσης, αν κάνετε μάσκα, θα ζήσετε μια ανεπανάληπτη εμπειρία, καθώς στο βυθό υπάρχουν πολλοί αρχαίοι τάφοι, μέσα στους οποίους βρίσκουν καταφύγιο πολλά ψάρια. Γι’αυτό το λόγο, η Βιένα προτιμάται από ψαροτουφεκάδες και δυστυχώς και από ...αρχαιοκάπηλους. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η απομάκρυνση αρχαίων είναι κακούργημα και απαγορεύεται αυστηρά.
Η πρόσβαση στην παραλία είναι αρκετά δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει σήμανση για να έρθετε ως εδώ. Αν έχετε αυτοκίνητο, πρέπει να πάρετε το δρόμο που οδηγεί δυτικά από την Παλαιόχωρα, ως τη παραλία του Κριού. Πριν φτάσετε το τέρμα του δρόμου, θα συναντήσετε καντίνα στη κεντρική παραλία του Κριού. Στρίψτε δεξιά στο χωματόδρομο που βρίσκεται ακριβώς πριν τη καντίνα. Ακολουθήστε το δρόμο που ουσιαστικά περιτριγυρίζει το λόφο δυτικά του Κριού μέχρι να συναντήσετε μια Εκκλησία στα δεξιά σας. Συνεχίστε να οδηγείτε αριστερά, έως ότου συναντήσετε αδιέξοδο. Αφήστε το αυτοκίνητο σας εκεί και περπατήστε προς την παραλία για 10', διασχίζοντας το μικρό δασάκι. Μπορείτε να δείτε και το χάρτη, για να καταλάβετε καλύτερα τη πορεία που πρέπει να ακολουθήσετε.
Επίσης, αν πάρετε το παραθαλάσσιο μονοπάτι Ε4 από την παραλία του Κριου, ανατολικότερα, θα συναντήσετε την Λίμνη μετά από 20-30’ περπάτημα.

Δριμισκιανός
Το παραλιακό μέτωπο του Δρυμισκιανού βρίσκεται 38km νότια του Ρεθύμνου και 15km ανατολικά του Πλακιά, πολύ κοντά στο χωριό Δρύμισκος. Το μήκος της παραλίας ξεπερνάει τα τρία χιλιόμετρα και είναι διάσπαρτη από εναλασσόμενα κολπάκια με άμμο και βότσαλο.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν το Δρυμισκιανό Αμμούδι, το οποίο βρίσκεται στο δυτικότερο τέρμα της μεγάλης αυτής παραλίας. Το Αμμούδι, που έχει βότσαλα και ψιλή άμμο, δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες. Ωστόσο, μη βιαστείτε να θεωρήσετε ότι έρχονται για τη παραλία, αφού σχεδόν κανείς από αυτούς δεν σταματάει εδώ. Απλά, από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στην γειτονική πασίγνωστη Λίμνη της Πρέβελης και το Αμμούδι είναι το κοντινότερο σημείο που μπορεί κάποιος να παρκάρει.
Το Δρυμισκιανό Αμμούδι είναι μια πολύ ήσυχη παραλία, ελάχιστα οργανωμένη. Στη παραλία υπάρχουν μερικές ομπρέλες και αλμυρίκια, ενώ υπάρχει ένα μικρό μίνι μάρκετ που έχει και δωμάτια, καθώς και ελάχιστες ταβέρνες. Αν θέλετε να απομονωθείτε εντελώς, μπορείτε να περπατήσετε προς τα ανατολικά, όπου δεν υπάρχει συνήθως κανείς και να απολαύσετε το απέραντο γαλάζιο. Μάλιστα, υπάρχει κι ένας χωματόδρομος που οδηγεί στα ανατολικά κατά μήκος της θάλασσας.
Μπορείτε να φτάσετε στη παραλία με αυτοκίνητο: Πρέπει να οδηγήσετε το δρόμο προς Πρέβελη και να στρίψετε αριστερά αμέσως μετά το πέτρινο γεφύρι που θα δείτε στα αριστερά σας, δίπλα σε μια μικρή λίμνη. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν και μερικές ταβέρνες. Από εκεί ακολουθήστε τον πατημένο χωματόδρόμο και θα φτάσετε στο Αμμούδι μετά από 6km. Στο τέλος του δρόμου, θα δείτε λίγες ταβέρνες και ένα μεγάλο ελεύθερο χώρο για στάθμευση.
Στη παραδοσιακή Δρύμισκο, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βορειότερα, μπορείτε να επισκεφτείτε την Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Κωνσταντίνου, με τις σημαντικές αγιογραφίες. Στο χωριό με τους ελάχιστους πλέον κατοίκους μπορείτε να δείτε τους χώρους που ήταν οι παλιές φάμπρικες (παλιά ελαιοτριβεία), οι μύλοι και τα καζάνια. Στο χωριό γίνεται το πανηγύρι τη Παναγίας στις 8 Σεπτεμβρίου, κάτω από τον γέρικο πλάτανο της κεντρικής πλατείας, όπου υπάρχει μαι λίμνη με γάργαρο νερό. Επίσης, 1.5km νοτιοδυτικά του χωριού, πάνω σε ένα βράχο δεσπόζει το άσπρο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με την εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Δυστυχώς, τον Αύγουστο του 2008, μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις πρασίνου, οι οποίες ευτυχώς σιγά σιγά επανέρχονται.

Αλμυρίδα(σίσες)
Η Αλμυρίδα είναι ένα πολύ μικρό ψαροχώρι, που βρίσκεται 38km ανατολικά του Ρεθύμνου, κοντά στο χωριό Σίσες. Το χωριό δεν είναι ανεπτυγμένο τουριστικά, γεγονός που το κάνει δημοφιλές στους ντόπιους.
Υπάρχει ένας μικρός μόλος, ο οποίος προστατεύει το λιμανάκι της περιοχής. Δίπλα υπάρχουν μικρές παραλίες με άμμο και βραχώδη βυθό. Δίπλα στις παραλίες υπάρχουν πολλά δέντρα, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά. Μην περιμένετε ιδιαίτερες υπηρεσίες, εκτός από λίγα δωμάτια και ελάχιστες ταβερνούλες. Λίγα μέτρα ανατολικότερα του χωριού, δίπλα στη θάλασσα, υπάρχουν τα ερείπια του παλιού τελωνείου χαρουπιού, που κάποτε λειτουργούσε στη περιοχή.
Στη κορφή Πύργος ανατολικότερα, οι Γερμανοί είχαν κτίσει ένα φυλάκιο. Εκεί μπορείτε να δείτε ακόμη το σκαλισμένο όνομα του Γερμανού στρατιώτη στο βράχο, που χαράχτηκε την πρωτοχρονιά του 1943.

Κόρακας(ροδάκινο)
Το χωριό Ροδάκινο βρίσκεται 45km νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, στις έξοδο ενός απότομου φαραγγιού που κατεβαίνει από το όρος Κρυονερίτης, λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Πλακιά και ανατολικά του Φραγκοκάστελου. Το παραδοσιακό αυτό χωριό είναι απλωμένο στις δύο μεριές του φαραγγιού, το οποίο το χωρίζει στο Κάτω και στο Άνω Ροδάκινο και έχει θέα στο απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους. Το όνομα του χωριού οφείλεται, λένε, σε μια Ροδακινιά που φύτρωσε εδώ, παρά το ξηρό κλίμα της περιοχής. Άλλοι λένε το φαράγγι παλαιότερα ονομαζόταν Ρίκινθος και αργότερα παραφράστηκε σε Ροδάκινο ή ότι οι κάτοικοι έχουν ροδοκόκκινο δέρμα.
Στην έξοδο του ποταμού που διέρχεται από το φαράγγι, 2 χιλιόμετρα νοτιότερα του χωριού, υπάρχουν πολλές υπέροχες και ήρεμες παραλίες. Για να τις επισκεφτείτε θα πρέπει να πάρετε το δρόμο που οδηγεί προς Κόρακα. Παρά το γεγονος ότι έχει ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο, το Ροδάκινο δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, διατηρώντας την παραδοσιακή του μορφή και γαλήνη.
Η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε στην έξοδο του ξεροπόταμου είναι ο Κόρακας. Είναι μια μεγάλη όμορφη παραλία με ψιλό γκριζωπό βοτσαλάκι και υπέροχα πεντακάθαρα νερά, αρκετά οργανωμένη με ομπρέλες, ταβερνούλες και μερικά δωμάτια. Στα ανατολικά υπάρχουν σπηλαιώδεις βράχοι, που παλαιότερα, λένε οι ντόπιοι, θύμιζαν ράμφος κόρακα. Στον Κόρακα πολλές φορές κατά την επανάσταση του 1866, ελληνικά καταδρομικά ξεφόρτωναν πολεμοφόδια, τα οποία και αποθήκευαν στο κοντινό σπήλαιο Σκοτεινή. Εδώ είχε αράξει και το θρυλικό ατμόπλοιο «Αρκάδι», σε μια από τις τελευταίες αποστολές του μεταφέροντας πολεμοφόδια, αλλά έγινε αντιληπτό από τους Τούρκους και καταδιώχτηκε.

Παναγιά(Ντία)
Η Παναγιά είναι μια μικρή παραλία με πέτρες και βότσαλα στον ομώνυμο απομονωμένο κόλπο της Ντίας. Το νησί της Ντίας βρίσκεται βόρεια του Ηρακλείου.
Ο κόλπος της Παναγιάς είναι φανταστικός για μάσκα και ψαροτούφεκο, καθώς είναι προστατευμένος από τους άνεμους. Στη παραλία υπάρχει ένα εκκλησάκι προς τιμή της Παναγίας.
Ο μόνος τρόπος να έρθετε εδώ είναι με ιδιωτικό σκάφος.

Πηγή:http://www.cretanbeaches.com

Σχόλια