Κουρταλιώτικο Φαράγγι

ο κουρταλιώτης.. 

Το φαράγγι του Κουρταλιώτη ή Κουρταλιώτικο βρίσκεται στα νότια του νομού 22 χιλ. από την πόλη του Ρεθύμνου. Ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ, και ρέει ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα (984 μ) και Ξηρό Όρος (904μ). 
Οι τεράστιες βραχώδεις πλαγιές του φαραγγιού φθάνουν τα 600 μέτρα και είναι γεμάτες ανοίγματα και σπηλιές, όπου ζουν σημαντικά είδη πανίδας.Το όνομα του "Κουρταλιώτικο" οφείλετε στο ότι όταν φυσά δυνατός άνεμος, δημιουργεί σφυρίγματα περνώντας ανάμεσα από τα κοιλώματα των βράχων, που μοιάζουν με κούρταλα (κρόταλα) που κτυπούν.
Μέσα από το φαράγγι περνάει ο Κουρταλιώτης Ποταμός που διασχίζει μέρος του φαραγγιού και εκβάλει στη λίμνη Πρέβελη. Ο ποταμός Κουρταλιώτης πηγάζει από τα κεντρικά του νομού Ρεθύμνου και εκβάλει στα νότια παράλια περνώντας από την περιοχή της Μονής Πρέβελη και σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι Πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερης αισθητικής αξίας,περιλαμβάνει μεγάλη συστάδα φοίνικα του Θεοφράστου (Phoenix theophrastii), με υψηλή βιοποικιλότητα και μέρος της αποτελεί Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος,του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 και Ζώνη ειδικής Προστασίας.Στα πλαίσια του προγράμματος LIFE NATURE 1998 «Διατήρηση Προστασία του Γυπαετού στην Ελλάδα» μέρος της περιοχής ανακηρύχθηκε Καταφύγιο άγριας ζωής.

Στο τελευταίο του κομμάτι το ποτάμι ονομάζεται και Μεγάλος Ποταμός.Κοντά στην παραλία οι όχθες είναι κατάφυτες με φοίνικες, χαρακτηριστικό που προσέδιδε ιδιαίτερα εξωτική εμφάνιση στο τοπίο.Το όμορφο αυτό τοπίο κόντεψε να αφανιστεί από την περσυνή καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε μεγάλο μέρος των φοινίκων.Πολλά όμως από τα εξωτικά αυτά δένδρα κατάφεραν να γλυτώσουν και έχουν ξεκινήσει είδη την αναγγένηση τους μέσα από τους εξωτερικά καμένους κορμούς τους, δίνοντας πάλι σιγά σιγά στο τοπίο το πράσινο χρώμμα, θέαμα αρκετά παρήγορο μετά το περσυνό σκοτεινό πέπλο που είχε σκεπάσει τον ευλογημένο αυτό τόπο.
Το Κουρταλιώτικο φαράγγι είναι ένα θαυμάσιο φαράγγι που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.
Μπορεί να το διασχίσει κανείς είτε με αυτοκίνητο, είτε με τα πόδια. Ακολουθώντας τα σκαλοπάτια που βρίσκονται πλευρικά του δρόμου Κοξαρέ - Ασώματος φθάνουμε στο βάθος του φαραγγιού, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Διαβάστε την συνέχεια και δείτε δεκάδες φωτογραφίες εδώ: κλικ


Σχόλια