Το φαράγγι των νεκρών στην Ζάκρο

το φαράγγι των νεκρών..
Το φαράγγι της Ζάκρου ή Φαράγγι των Νεκρών είναι από τα αξιολογότερα της Κρήτης, με αρχαιολογικό, οικοτουριστικό και γεωφυσικό ενδιαφέρον.Η είσοδος του Φαραγγιού των Νεκρών, βρίσκεται στο μέσο περίπου της διαδρομής από τη Ζάκρο στην Κάτω Ζάκρο είναι εύκολα προσβάσιμο, ενώ υπάρχουν και αρκετές άλλες πεζοπορικές διαδρομές κλιμακούμενης δυσκολίας, όπως επίσης και αναρριχητικό πεδίο στην έξοδο του φαραγγιού.
Το όνομα του το πήρε από τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα, που στην αναζήτηση του για το Μινωικού Νεκροταφείου της Αρχαίας Ζάκρου, είχε ερευνήσει και ανασκάψει πολλές θέσεις ευρύτερα της Ζάκρου.Πίστευε πως θα έβρισκε πολλά αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια, όπως και έγινε. Εξερευνώντας, οδηγήθηκε σε όλο το μήκος του φαραγγιού που συνδέει τη Ζάκρο με την Κάτω Ζάκρο. Στα πλαινά τοιχώματα του φαραγγιού, ανακάλυψε πολλές βραχοσπηλιές που όπου βρέθηκαν ταφές της Μινωικής περιόδου, αλλά και προγενέστερες, με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.Ένα από αυτά είναι μια πέτρινη κοσμηματοθήκη με ανάγλυγη λαβή που παριστάνει έναν ξαπλωμένο σκύλο.
Το φαράγγι της Ζάκρου ή Φαράγγι των Νεκρών δίνει την ευκαιρία στον πεζοπόρο να διαπιστώσει πόσο εκπληκτική είναι η ομορφιά της Κρήτης. Στο φαράγγι τέλειώνει και ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από τα Πυρηναία Ορη και διασχίζοντας Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία φτάνει στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο για να καταλήξει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Κάτω Ζάκρο.

Σχόλια