Αγιοφάραγγο

εκπληκτικό, πανέμορφο.. αγιοφάραγγο..
Το Αγιοφάραγγο βρίσκεται στον νότο του Νομού Ηρακλείου, ανάμεσα στο ακρωτήρι Κεφάλι και τους Καλούς Λιμένες, στον ορεινό όγκο των Αστερούσιων ωραίων.

Στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στο Αγιοφάραγγο όπως άλλωστε μαρτυρεί και το όνομα του, υπήρχε και συνεχίζετε σήμερα ως ένα βαθμό, έντονη η παρουσία μοναχών και ασκητών στις αναρίθμητες σπηλιές, σχεδόν από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού στην Κρήτη, λέγετε ότι εδώ ήταν το πρώιμο Άγιο Όρος της Ορθοδοξίας, καθώς εδώ καθιερώθηκε η νοερά προσευχή, και ασκίτευσε ο ιδρυτής του Αγίου Όρους ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης.

Σήμερα υπάρχει σε άριστη κατάσταση η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, κτίσμα του 14ου αιώνα, ενώ στην ίδια θέση υπήρχε μικρότερος σπηλαιώδης ναός, στο προαύλιο υπάρχει ένα πηγάδι που τους καλοκαιρινούς μήνες έχει γλυφό νερό.

Το φαράγγι έχει ψιλά σταθερά τοιχώματα ιδανικά για αναρρίχηση, για αυτό έχουν δημιουργήσει αρκετές αναρριχητικές διαδρομές για όλα τα επίπεδα αναρριχητών.

Η παρουσία του Ανθρώπου στο Αγιοφάραγγο είναι επιβεβαιωμένη από τα αρχαιολογικά ευρήματα, που χρονολογούνται από τα προμινωικά χρόνια, ένα απτό ίχνος είναι ένας συλημένος Μινωικός θολωτός τάφος.

Σήμερα το Αγιοφάραγγο που κάποτε ήταν μέρος άσκησης του σώματος και του πνεύματος, αποτελεί τουριστικό προορισμό, πολλοί τουρίστες ξένοι και ντόπιοι, το επισκέπτονται για μπάνιο στην παραλία, και αναρρίχηση στους επιβλητικούς βράχους, οι τρόποι πρόσβασης σε αυτό είναι τρις, μισή ώρα ποδαρόδρομο μέσα από την κήτη του, αφού παράνομα άνοιξαν δρόμο μέσα στο φαράγγι με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να φθάνουν πολύ κοντά στην παραλία, από τους Καλούς Λιμένες μία ώρα περίπου με τα πόδια πάνω σε αψύ μονοπάτι, η από την θάλασσα με βάρκα.

Σχόλια