Τα Νεώρια στο ενετικό λιμάνι στο Ηράκλειο

τα νεώρια το βράδυ..
Τα ενετικά νεώρια στο Ηράκλειο βρίσκονται στο ενετικό λιμάνι. Τα νεώρια είναι στεγασμένοι επιμηκείς χώροι για την κατασκευή και επισκευή των καραβιών του βενετσιάνικου στόλου. Ο στόλος των Ενετών ήταν κυρίαρχος στη Μεσόγειο. Οι Ενετοί με τα νεώρια που έχτιζαν σε κάθε λιμάνι τους είχαν τα πλοία τους, πολεμικά και εμπορικά, πάντα σε καλή κατάσταση και έτοιμα για να ταξιδέψουν γρήγορα.
Συνολικά χτίστηκαν 19 νεώρια στο Ηράκλειο ομαδοποιημένα σε 3 οικοδομικά συγκροτήματα. Μεταξύ τους επικοινωνούσαν μέσα από τοξωτά ανοίγματα και έκλειναν με θυρόφυλλα από καδρόνια με κενά διαστήματα μεταξύ τους.
Σήμερα διατηρούνται μόνο 5-6 νεώρια από τα 19. Πρέπει να αναφερθεί όμως ότι τα νεώρια προς το ενετικό λιμάνι δε σώζονται σε όλο τους το μήκος, γιατί μεγάλο μέρος τους κατεδαφίστηκε για να φτιαχτεί η παραλιακή λεωφόρος.
Ανάμεσα στα νεώρια υπήρχε αποθήκη άλατος ενώ μια μεγάλη δεξαμενή νερού με χωρητικότητα 20.000 βαρέλια είχε κτιστεί δυτικά από το τελευταίο νεώριο. Κάθε νεώριο αποτελείται από δύο θολοσκεπείς χώρους που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από τοξωτά ανοίγματα και διαθέτει τέσσερα ανοίγματα στην οροφή για να μπαίνει το φως και ο αέρας.
Βαρδάκη Ειρήνη
Πατελάρος Νίκος

Σχόλια