Το φαράγγι της Ίμβρου

Η πορεία στο φαράγγι
Για να πω την αλήθεια, όταν έφτασα στο χωριό Ίμβρος και άρχισα να προετοιμάζομαι, ένα μικρό άγχος το είχα. Όσο και εάν έψαξα στο διαδίκτυο δεν μπόρεσα να διαπιστώσω εάν η διάσχιση του φαραγγιού της Ίμβρου με ποδήλατο ήταν κάτι εφικτό, ή ήταν μια ακόμα «αλλοπρόσαλλη» ιδέα μου. Δεν είχα λοιπόν άλλη λύση παρά να το διαπιστώσω στην πράξη.
Το μονοπάτι για το φαράγγι ξεκινά ουσιαστικά εκεί που τελειώνουν οι ταβέρνες του, αλλά μόλις σε καμιά 300αριά μέτρα μετά συναντάς την είσοδο του. Μετά τη πρώτη στάση για φωτογραφίες ακολουθώ πλέον ένα στενό μονοπάτι, που σε μερικά σημεία είναι λιθόστρωτο. Οι ψηλές πλαγιές ολοένα και συγκλίνουν για να δημιουργήσουν μια εντυπωσιακή εικόνα, με την αγριότητα των κρητικών τοπίων σε όλο του το μεγαλείο.

Οι δυσκολίες
Η βλάστηση λιγοστή, με δέντρα να ξεφυτρώνουν κυριολεκτικά ανάμεσα από τις χαραγμές των βράχων, αλλά η ποικιλομορφία των μικρών λουλουδιών και το θάμνων μεγάλη. Τα πράγματα όσο αφορά την οδήγηση πάντως δεν εξελίσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μονοπάτι δεν είναι τόσο βατό σε πολλά σημεία, και αποφασίζω να μειώσω πιέσεις στα λάστιχα, έστω και με κίνδυνο κλαταρίσματος.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για μια απλή βόλτα, και η αντίστοιχη προπόνηση για τέτοιου είδους περάσματα αναγκαία. Δεν είναι και λίγες φορές που το ποδήλατο το κουβαλώ απλά στον ώμο.

Μοναδική θέα
Το καλύτερο κομμάτι του φαραγγιού είναι κοντά στη μέση του, όταν οι απότομες, σχεδόν κάθετες, βραχώδεις πλαγιές συγκλίνουν τόσο πολύ ώστε να απέχουν μεταξύ τους κάτι περισσότερο από ενάμισι μέτρο. Ήταν το κομμάτι που με εντυπωσίασε περισσότερο, και σίγουρα είναι μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη να ακολουθεί την δαιδαλώδη πορεία του νερού, που έχει σμιλέψει τα βράχια, δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο πέρασμα.

Πόσο χρόνο χρειάζεται;
Η διέλευση του φαραγγιού συνήθως είναι γύρω στις 3 ώρες, εγώ όμως καταφέρνω να κάνω αρνητικό ρεκόρ. Ήταν γύρω στις 9 το πρωί όταν κατηφόρισα από οροπέδιο του Ασκύφου και τελικά έφτασα στους Κομιτάδες, το χωριό στην έξοδο του φαραγγιού, στις 4.30 το απόγευμα. Δεν ήταν μόνο οι πάμπολλες στάσεις για τις απαραίτητες φωτογραφίες και η δύσκολη οδήγηση του ποδηλάτου, ο κυριότερος λόγος για τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση ήταν η άγρια ομορφιά του φαραγγιού, που σε κάθε του στροφή ξεδιπλώνονταν εμπρός μου εικόνες μαγικές. Πώς να μην μειώσω λοιπόν το βήμα μου για να μπορέσω να ρουφήξω με τα μάτια όλη αυτή την άγρια ομορφιά;

Πληροφορίες
Το Φαράγγι της Ίμβρου βρίσκεται 50 χιλιόμετρα περίπου, νότια των Χανίων, κοντά στα Σφακιά.
Έχει μήκος 7 χιλιόμετρα, είναι εύκολα βατό και επισκέψιμό όλη τη διάρκεια του έτους.
Ξεκινά από το χωριό Ίμβρος, και καταλήγει στο Λυβικό Πέλαγος, κοντά στο Χωριό Κομιτάδες.
Στην έξοδό του θα βρείτε μεταφορικό μέσο να σας επιστρέψει στην Ίμβρο, εάν δεν έχετε κάποιον να έρθει να σας παραλάβει.
Προτιμήστε την πεζοπορία και αφήστε το ποδήλατο για τους φανατικούς (και τους τρελούς).
Φαγώσιμα (μπάρες δημητριακών και φρούτα ίσως) και απαραίτητα νερό θα πρέπει να έχετε μαζί σας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.


Σχόλια