Αγροτικό Μουσείο Παρλαμά

Το παλαιό ρακοκάζανο με την πήλινη ρούμπα, ο πετρόκτιστος φούρνος και τα εργαλεία για την προετοιμασία της γης και την επεξεργασία του καρπού υποδέχονται τον επισκέπτη στην αυλή του Αγροτικού Μουσείου στο Πισκοπιανό Χερσονήσου. Προχωρώντας, στον χώρο υποδοχής, παρουσιάζεται η οικοσκευή του λαϊκού αγροτόσπιτου και στην κύρια αίθουσα του μουσείου βλέπουμε τους προβιομηχανικούς χώρους εργασίας του μαραγκού, του σιδερά, του βαρελά, και του φαμπρικάρη.
Το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά άρχισε να λειτουργεί το 1988 και στεγάζεται στο παλαιό ελαιοτριβείο-φάμπρικα της οικογένειας Παρλαμά, δωρεά προς την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) του Μενελάου Γ. Παρλαμά, συνιδρυτή της και προέδρου της για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Ανακαινίστηκε πρόσφατα και απέκτησε νέα πτέρυγα όπου φιλοξενείται τώρα έκθεση κρητικής υφαντικής, με αντιπροσωπευτικά δείγματα υφαντών όλων των περιοχών της Kρήτης από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα: υφαντά με γεωμετρικά θέματα και μοτίβα με συμβολικό χαρακτήρα, μεγάλη ποικιλία αποτυπώσεων από τον κόσμο των φυτών και των ζώων, ανθρώπινες μορφές, λατρευτικές παραστάσεις και ιστορικές αναδιηγήσεις. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται εργαλεία επεξεργασίας πρώτων υλών και εργαλεία υφαντικής και παρουσιάζονται τεχνικές ύφανσης. Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή της κυρίας Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη και από την εθνογραφική συλλογή της ΕΚΙΜ.
Οι συλλογές περιβάλλονται από πλούσιο εποπτικό υλικό. Οθόνες αφής και προβολές επιτρέπουν στον επισκέπτη να έχει πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορία και τεκμηρίωση, ανά εκθεσιακή ενότητα.
Το ανακαινισμένο Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά - Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη στο Πισκοπιανό Χερσονήσου Κρήτης θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011, στις 19.00, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.
Ωρες λειτουργίας: Δε.-Σάβ.: 10.00-17.00.

Σχόλια