Παραλίες της Κρήτης (Μέρος 4)

Δείτε τα πρώτα τρία μέρη του αφιερώματος εδώ: Μέρος 1 , Μέρος 2 , Μέρος 3
Τρεις εκκλησιές
Η υπέροχη παραλία στις Τρεις Εκκλησιές είναι μια από τις πιο καθαρές παραλίες στα νότια του Νομού Ηρακλείου. Για να φτάσετε έως εκεί, πρέπει απαραίτητα να περάσετε από μια χωμάτινη διαδρομή με το αυτοκίνητό σας, γι’ αυτό και προτιμήστε αυτοκίνητο 4x4. Η θέα που συναντάτε μέχρι να φτάσετε στην παραλία είναι πανέμορφη. Στις Τρεις Εκκλησιές, εκτός από τα υπέροχα κρυστάλλινα νερά, θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία. Ο προορισμός αυτός είναι ιδανικός για όσους επιλέγουν παραλίες μακριά από την φασαρία.

Κομός
Η παραλία Κομός βρίσκεται ανάμεσα στα Μάταλα και το Καλαμάκι, νότια του νομού Ηρακλείου. Απέχει μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από τα Μάταλα. Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία με ένα ιδιαίτερο γκρι χρώμα στην άμμο. Είναι μια από τις μεγαλύτερες και καθαρότερες παραλίες στην Κρήτη κι εκεί θα συναντήσετε και τις φωλιές από το προστατευόμενο είδος χελώνας καρέτα - καρέτα. Είναι καλά προφυλαγμένη και γι' αυτό εκεί συχνάζουν οι λάτρεις του γυμνισμού. Αν σας αρέσουν η ηρεμία και οι παραλίες μακριά από τη φασαρία και τις οργανωμένες ακτές, αξίζει να επισκεφθείτε τον Κομό!

Βάι
Ανατολικά της Σητείας περίπου 25 χλμ από την πόλη και 6 χλμ από το Παλαίκαστρο, πάνω στο ακρωτήριο Σίδερο, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία του Βάι. Είναι μοναδική στο είδος της στην Ευρώπη χάρη στο πλούσιο φοινικόδασός της που σε συνδυασμό με τα γαλαζοπράσινα νερά της δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποια τροπική ακτή. Η παραλία είναι πεντακάθαρη με λεπτή άμμο και βότσαλο, οργανωμένη και έχει πάρει πολλά βραβεία και τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κάμπινγκ δεν επιτρέπεται. Η θέα που θα αντικρίσετε φτάνοντας στην παραλία του Βάι, είναι μοναδική. Πρόκειται για μια περιοχή που διαφέρει αισθητικά από τις συνηθισμένες παραλίες στην Ελλάδα. Συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κάθε χρόνο και σίγουρα είναι ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθείτε!

Μπάλος (Γραμβούσα)
Στα βορειοδυτικά της Κρήτης βρίσκεται η Γραμβούσα. Πρόκειται για μια χερσόνησο στα δυτικά της οποίας απλώνεται η μαγευτική παραλία του Μπάλου. Στη χερσόνησο της Γραμβούσας υπάρχει ένα κάστρο το οποίο έχτισαν οι Βενετοί και το χρησιμοποιούσαν ως φρούριο ενάντια στους επίδοξους κατακτητές που κατά καιρούς θέλησαν να το καταπατήσουν. Τελικά οι Τούρκοι κατάφεραν να κυριεύσουν το κάστρο δωροδοκώντας το Βενετό φρούραρχο! Η παραλία του Μπάλου είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες τις Μεσογείου. Πολύ ψιλή άσπρη και κόκκινη άμμος, ρηχά νερά και σε κάποιο σημείο μια λιμνοθάλασσα με καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Για να φτάσατε ως την Γραμβούσα και την παραλία του Μπάλου, μπορείτε να πάρετε ένα από τα καραβάκια που καθημερινά ξεκινούν από το λιμανάκι του Κισάμου (Καστέλι). Η παραλία του Μπάλου είναι προσβάσιμη και από την ξηρά. Ακολουθώντας με αυτοκίνητο έναν δύσκολο χωματόδρομο φτάνετε έως ένα σημείο, και από ’κει αρχίζει η κατάβαση με τα πόδια, μια ευκαιρία να δείτε πολλές από τις ομορφιές που έχει Κρήτη.

Ορθή άμμος
Η παραλία Ορθή Άμμος βρίσκεται 1 χλμ ανατολικά από το όμορφο Φραγκοκάστελλο Χανίων στη νότια Κρήτη. Πρόκειται για μια απίστευτη παραλία! Αμμώδης, ρηχή και με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά! Είναι απομονωμένη και στα δυτικά της παραλίας μπορείτε να κάνετε γυμνισμό. Η πρόσβασή της είναι εύκολη. Αν ξεκινήσετε από το Φραγκοκάστελλο ακολουθείτε τον κεντρικό δρόμο και περίπου 1 χλμ μετά συναντάτε στα δεξιά σας μια τεμπέλα προς την ταβέρνα "Άμμος". Αν έρθετε από το Ηράκλειο κατευθυνθείτε για Φαγκοκάστελλο και 1 χλμ πριν, συναντάτε την ίδια ταμπέλα στα αριστερά σας. Στρίβετε και ακολουθείτε τον δρόμο ο οποίος σας οδηγεί κατευθείαν πάνω από την παραλία. Παρκάρετε το αυτοκίνητο ή την μηχανή σας εκεί και ύστερα ακολουθείτε το μονοπατάκι που κατηφορίζει προς την παραλία. Το μονοπάτι είναι πολύ σύντομο και σχετικά εύκολο. Η θέα που θα αντικρίσετε είναι εξωτική! Μεγάλοι αμμόλοφοι με ξανθή άμμο και γαλανά, πεντακάθαρα νερά! Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και η μόνη σκιά που μπορείτε να βρείτε είναι στις άκρες των λόφων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παραλία αυτή είναι απάνεμη και τις μέρες που ο άνεμος "χτυπάει" την περιοχή, τα νερά της μένουν ήρεμα! Πραγματικά η παραλία της Ορθής Άμμου είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης! Αξίζει να κολυμπήσετε στα νερά της και να αφεθείτε στη μαγεία του Λιβυκού πελάγους που ανοίγεται μπροστά της!

Μαριδάκι
Το Μαριδάκι είναι ένα ήρεμο και πολύ όμορφο ψαροχώρι. Απέχει περίπου 85 χλμ από το Ηράκλειο, στη νότια Κρήτη. Ανατολικά από το Μαριδάκι (περίπου 3 χλμ απόσταση) βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο Τσούτσουρας, όμως ο δρόμος που οδηγεί εκεί δεν είναι πολύ ομαλός. Το ίδιο ισχύει και για τον δρόμο από τον Αχεντριά που είναι και ο πιο συνηθισμένος δρόμος για να πάει κανείς στο Μαριδάκι με 15 χλμ κακό χωματόδρομο.Η παραλία του χωριού είναι πάρα πολύ όμορφη, αμμώδης και καλά προστατευμένη από τους ανέμους. Εκεί θα βρείτε μόνο κάποια ταβερνάκια και μικρά μαγαζάκια. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και είναι ιδανική γι' αυτούς που προτιμούν την γαλήνη και την ηρεμία στις εξορμήσεις τους!

Βοϊδομάτης
Η παραλία του Βοϊδομάτη βρίσκεται περίπου 80 χλμ από το Ηράκλειο στη νότια Κρήτη και στα δυτικά της βρίσκεται το ψαροχώρι Τρεις Εκκλησιές. Πρόκειται για έναν πανέμορφο μικρό κόλπο που κυκλώνεται από δύο τεράστιους βράχους! Η παραλία έχει βότσαλο και άμμο, και τα νερά γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα! Για να φτάσετε σ' αυτόν τον μικρό παράδεισο, θα πρέπει να ακολουθήσετε έναν κακό χωματόδρομο, περίπου 5 χλμ, γι' αυτό και η πρόσβαση δεν είναι πολύ εύκολη. Αν έχετε βάρκα, είναι καλύτερο να προτιμήσετε αυτό το μέσο. Στην παραλία του Βοϊδομάτη δεν θα βρείτε ανέσεις. Η περιοχή δεν έχει υποδομές όπως διαμονή, φαγητό ή ξαπλώστρες για την παραλία. Είναι ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της ηρεμίας!


Πηγή

Σχόλια

  1. Ο φίλος που δεν εκτιμά
    τα λίγα που προσφέρεις
    μην περιμένεις με πολλά
    ν' αλλάξει να το ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου